Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ujhelyi megy az EP-be, Bangónét lemondatták frakcióvezető-helyettesi posztjáról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az MSZP választmánya titkos szavazáson nagy többséggel döntött úgy, hogy Ujhelyi István kapja meg az MSZP és a Párbeszéd közös listájának a mandátumát – értesült az Index.

A választmány döntésére azért került sor, mert a választási szövetségben előzetesen három mandátumra számítottak: így a mandátumáról már a listaállítás után lemondó szocialista pártelnök, Tóth Bertalan miatt az őt követő három képviselőjelölt, sorrendben Ujhelyi István, Szanyi Tibor és a párbeszédes Jávor Benedek jutott volna ki az Európai Parlamentbe.

Az MSZP-P azonban végül csak az egy mandátumra elegendő 6,68%-át szerezte meg a szavazatoknak, Szanyi Tibor pedig már a hivatalos eredmények előtt jelezte, hogy egy mandátum esetén a választmány tárgyalja újra, ki lesz jogosult arra.

Szanyi akkor a Mércének adott interjújában azt is elmondta, amennyiben valóban csak 1 mandátumot és 6-7 százalékot kap a párt,

„annak nem tud más lenni, mint jelentős következménye”.

Végül a hivatalos eredmények után felsorakozó elnökség nevében Tóth Bertalan elmondta, hogy a párt vállalja a felelősséget, és nem mond le. Az okok között említette, hogy szerintük a decemberben, januárban megkezdett munka őszre, az önkormányzati választásokra fog beérni.

A Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan által ma, az MSZP választmányának eredményeiről tartott sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy Tóth kérésére Bangóné Borbély Ildikó lemond frakcióvezető-helyettesi posztjáról, valamint közös megegyezéssel véget ér Láng Balázs kommunikációs igazgatói megbízatása is.

Bangóné azzal vívta ki sokak ellenszenvét, hogy a kampányhajrában az alábbi választ adta arra a kérdésre egy televíziós műsorban, hogy miért magas a Fidesz támogatottsága:

„Bangóné: Csak hogy egy mondatot mondjak, ha már szókimondó vagyok: sok a patkány Magyarországon. Ha már a patkánytéma felhozódott itt Budapesten. És nem csak Budapesten.

Kárász Róbert: Jó, ennek mi az áthallása?

Bangóné: Mindenki úgy gondolja, ahogy akarja. Ezt meg kellene állítani, a patkányinváziót is, mert nagyon sok kárt tudnak okozni Magyarországon és okoztak is az elmúlt időszakban. Nagyon sokat beszélünk arról, igen, hogy ha a támogatottságot nézzük, hogyan építették ki mondjuk uniós forrásokkal a függelmi viszonyt, a függőségi viszonyt, hogyan vannak függőség hatalomtól Magyarországon az emberek, hogyan szakadt le Magyarországon a vidéki Magyarország.”

A Fidesz az esetet követően kiemelt kampánytémává is tette az MSZP-s képviselő kijelentését, csak a Facebookon egy millió forintot költött a párt az erről szóló videó reklámozására.

Címlapkép: Facebook / Ujhelyi István