Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akkorát elemzett a Fidesz elemzője, hogy kimutatta a Fidesz kétharmadának elvesztését az EP-választások eredményből

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután a központosított fideszes médiaalapítvány, a KESMA elvette Schmidt Máriától a Figyelő nevű játékszerét, a történész és bandája új foglalatosság után nézett, így életet leheltek a XXI. Század Intézet nevű elemző helybe. Ennek az intézetnek a nevében adott most ki Lánczi Tamás egy „elemzést”, amelyben kísérletet tett arra, hogy a Fidesznek egyébként tényleg győzelmet hozó, bár a várakozások alatti eredményét úgy magyarázza, mintha az 80%-os győzelem lett volna.

Lánczi elemzésének a lényege annyi, hogy rágooglezott arra, hogy mandátumkalkulátor, beírta a választás eredményét, és kijött neki, hogy „a múlt vasárnapi eredmények alapján az MSZP-Párbeszéd már be sem jutna a magyar Országgyűlésbe, a Fidesz-KDNP pedig mindent elsöprő, 80,9 százalékos mandátumarányt szerezne”.

Ezt nem nagyon lehet máshogy értékelni minthogy eget rengető faszság. Egy EP választás eredményéből egyébként se számoljuk ki egy országgyűlési választás eredményét. Más dinamikák, más szavazói magatartások jellemzik a két választást, amiket ugye más rendszerben tartanak meg. Lánczi számai ellenben úgy jöttek ki, hogy egy tisztán listás szavazásos rendszerből számolta ki az egyéni körzetek túlsúlyával rendelkező országgyűlési választás várható eredményét.

Hogy ez miért probléma? Pl. azért, mert Lánczi elemzésében az egyéni körzetekben nincs koordináció. Az „elemző” egyszerűen úgy elemzett, hogy ha az EP-választásokon nem létező egyéni körzetekben nincs koordináció, akkor számolhat úgy, hogy az országgyűlésin, ahol vannak egyéni körzetek, ott sem lesz koordináció, mindenki mindenki ellen indulna egy országgyűlési választáson is.

Ez viszont merő butaság, hiszen a Momentum már 2018-ban is közel 20 jelöltet léptetett vissza a többi ellenzéki párt javára, idén pedig már együtt indulnak az önkormányzati választásokon a többi páttal.

Úgyhogy, bár ennek semmi értelme sincsen, semmi relevanciával nem rendelkezik, és nem szabad ebből kiindulni, de nézzük is meg, egy ilyen az EP-választás számaiból kiinduló elemzés mit mutatna, ha az országgyűlési választás is tisztán listás lenne, és mit mutatna, ha az országgyűlési választáson az egyéni választókerületekben van koordináció (nem minden párt, csak az önkormányzatin is együttműködő DK, Momentum és MSZP-Párbeszéd között).

Ha az országgyűlési választás tisztán listás lenne, és mind a 199 mandátumot arányosan osztanák ki, akkor a Fidesz a múlt vasárnapi százalékos eredményével 112 mandátumot szerezne. Még úgy is, ha úgy számoljuk, az MSZP-Párbeszéd közös listán indul, és nem éri el a 10 százalékos küszöböt, ha ők egy pártként indulnának, és csak 5 százalékos küszöböt kéne megugraniuk, akkor a Fidesznek már csak 107 mandátuma lenne. Ez speciel nemhogy nem 80 százalékos győzelem ahogy Lánczi állítja, hanem 2018-hoz képest 21 illetve 25 mandátum veszteség.

Persze a magyar választási rendszer nem tisztán listás, a fenti példa arra jó, hogy miként lehet a körte és az elefánt összehasonlításából megfelelő manipulációval brutális Fidesz-győzelmet, vagy brutális Fidesz-vereséget”kielemezni”.

De nézzük meg, mi történik az egyéni köretetekben, ha a minimálisan sejthető MSZP-DK-Momentum összefogás megvan. Ekkor azt látjuk, hogy mivel százalékosan az MSZP-DK 2018-as eredményénél az MSZP-DK-Momentum mindenhol több szavazatot kapott múlt vasárnap, a budapesti eredményeket megnézve pedig a 2018-as 12 budapesti körzet helyett nagyjából 16-ot nyerne az ellenzék. És vidéken is kinyílnának az ellenzék számára győzelem esélyre olyan helyek, mint Szolnok, Dunakeszi, Tatabánya, a budaörsi, vagy a kazincbarcikai választókerület. Tehát, ha a politikai realitásból kiindulva hasonlítjuk össze az almát a körtével, akkor nem az jön ki amit Lánczi mond, hogy elsöprő Fidesz győzelmet ígér, rávetítve egy országgyűlési választásra a mostani EP-választás eredménye, hanem épp az ellenkezőleg.

Persze mint fent is írtam, az EP-választás számaiból bármilyen módon is az országgyűlési választás eredményét kiszámolni, teljesen szakmaiatlan és butaság is.

Ezt a cikket egyébként nem fogja lehozni az adóforintjainkból fizetett MTI. Ellenben Láncziék közleményét a teljesen buta, abszurd és manipulatív kutatásról lehozta, ahogy számtalan Fidesz-média propagandatermék is.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor