Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán a Bildnek: A rabszolgatörvény működik, a „kaszinókapitalizmust” nem szeretjük

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktorral jelent meg interjú a német Bild mai számában. Európa legnagyobb példányszámban megjelenő újságja Európa legellentmondásosabb miniszterelnökeként mutatta be Orbánt, és többek közt az európai politikai viszonyokról, a magyar médiahelyzetről és a rabszolgatörvényről kérdezte.

Strache mondott valami elfogadhatatlant

Orbán elmondta, amit Heinz-Christian Strache ibizai videója kapcsán sajtófőnökével már szombaton megüzent: a kérdést osztrák belügynek tekinti a magyar kormány. A lap felidézi, hogy a szélsőjobbboldali vezér két hete járt Orbánnál látogatóban – és amint a kormány bukását is előidéző videóból is kiderült  – példaképnek tekinti Orbánt. (Strache a videóban arról ábrándozik, hogy orbáni mintára tegye rá a kezét a független sajtóra.)

A miniszterelnök hozzátette ugyanakkor, hogy amit Strache mondott, az elfogadhatatlan.

Az nem derül ki az interjúból, pontosan mit tart a magyar miniszterelnök elfogadhatatlannak: azt, hogy a leendő alkancellár közbeszerzéseket kínál politikai előnyökért cserébe, vagy azt, hogy állami eszközökkel kívánná háttérbe szorítani a független sajtót. Esetleg azt, hogy Strache nem felnőtt, házas emberhez méltóan viselkedett. (Az ügy főszereplője ez utóbbiért kért bocsánatot a feleségétől, támogatóitól és kollégáitól.)

Miért ne lehetne együttműködni Salvinivel?

A bulvárlapnak Orbán az Európai Néppárttal való kapcsolatáról is beszélt. Szerinte a viszony megromlásáról a benelux és skandináv jobbközép pártok tehetnek, akik néhány hónappal az EP-választás előtt ki akarták zárni a Fideszt. (Valójában nem csak ezen országok tagpártjai, hanem a pártcsalád majdnem minden tagja a Fidesz megregulázását követelte.) Weber bizottsági elnökségét pedig azért nem tudja támogatni a Fidesz, mert a bajor politikus kampánykörútján kijelentette, hogy nem akar a magyarok támogatásával elnökké válni, ami Orbán szerint elfogadhatatlan sértés.

Weber szerinte rendes ember, de gyenge vezető, aki nem harcol meg a meggyőződéseiért.

Azt ugyanakkor kijelentette, hogy az EPP-t továbbra is politikai otthonának tekinti, és küzd a pártcsalád sikeréért.

Szerinte azonban az EPP fősodra nem megállítani, csak menedzselni akarja a migrációt, és semmi okát nem látja annak, hogy miért ne lehetne az olasz szélsőjobboldali belügyminiszter pártjával, Matteo Salvini Ligájával összefogni.

A miniszterelnök szerint Európának mindig akkor ment jól, amikor a magyarok és a németek összefogtak, de a magyarok „nem ugranak mások után a kútba”. Nem támogatják például a német javaslatot, hogy az EU külpolitikai döntéseit ezentúl konszenzus nélkül is meg lehessen hozni, mert az a kis országok befolyásának végét jelentené.

Az orosz szankciók kapcsán Orbán elmondta, hogy ezeknek az lett a következménye, hogy a németek kiszorították a kelet-európaiakat a kereskedelmi versenyből, az orosz-német kereskedelem növekedett, míg a magyar csökkent a szankciók hatására. Oroszországgal kapcsolatban elismételte álláspontját, miszerint Magyarország mindig rosszul járt, ha Oroszország és a Nyugat nem háborúskodott: gazdasági kérdésekben az együttműködést kell keresni.

A rabszolgatörvény működik, a „kaszinókapitalizmust” viszont nem szeretjük

Orbán szerint a rabszolgatörvényre azért volt szükség, mert Magyarországnak további befektetésekre van szüksége, akár Németországból. (Az összefüggés – amint azt Szíjjártó Péter csütörtökön is világossá tette, az alacsony és kiszolgáltatott munkaerő).A túlóratörvény Orbán szerint működik, ezt az is bizonyítja, hogy hónapok óta nincsenek tüntetések.

A lap a Soros-ellenes kampányok kapcsán az antiszemitizmus kérdését vetette fel, Orbán pedig elmondta: nem a zsidókkal, hanem a „kaszinókapitalizmussal”, a civil szervezetekkel és a spekulációval  van baja a kormánynak. Elismételte, hogy szerinte sehol nincsenek olyan biztonságban Európában a zsidók, mint Magyarországon, ami azért is lehet, mert mi „nem importáljuk az antiszemitizmust a muszlim világból”.

A magyar sajtószabadsággal szerinte semmi baj nincsen, hiszen nagy újságok és tévék állandóan őt támadják. Egy újságírónak semmi baja nem lehet, ha kritikus a kormánnyal szemben, hiszen a média nagy része magánkézben van, az RTL Klub például német kézben. (Az interjúban nem vetődik fel, hogy az egykor német tulajdonú Origo főszerkesztőjét kormánykritikus cikkeket követően távolították el, azóta az Origo-t el is nyelte a kormányzati médiabirodalom.)

Idő kérdése, és Németország rájön, hogy Közép-Európához tartozik

Orbán szerint Európa gyenge egy erős német kancellár nélkül. Merkel távozását „akkor hiszi, ha látja”, szerinte a német kancellár betöltetlen űrt hagy maga után.

Ugyanakkor a miniszterelnök szerint a német-francia tengelyre épülő Európának vége: a visegrádi országok politikailag, gazdaságilag és lelkileg egységes tömbként vannak jelen az európai politikában. Orbán szerint idő kérdése csak, hogy a németek rájöjjenek, hogy ehhez a közép-európai tömbhöz tartoznak.