Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Walmart idei közgyűlésén Bernie Sanders fogja képviselni a munkásokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Egyesült Államokbeli Walmart üzletlánc idei közgyűlésén, melyen az elmúlt években a dolgozók képviselői rendszeresen követeltek magasabb béreket, jobb juttatásokat, és kiszámíthatóbb beosztást – írja a Washington Post.

A Walmart vezérigazgatója, Doug McMillon évi 23,6 millió dolláros fizetésével tavaly 1076-szor annyit keresett, mint egy egyszerű áruházi alkalmazott, aki nagyjából 22.000 dollárt vitt haza.

Ez a szám is szemléletesen világítja meg az áruházláncnál uralkodó elképesztő egyenlőtlenségeket – melyek egyébként nem példa nélküliek a kapitalista társadalmi-gazdasági berendezkedésben, gondoljunk csak az Amazonnál uralkodó jövedelmi egyenlőtlenségekre.

Miután azonban Sanders és társai tavaly az Amazonnál elérték, hogy a dolgozók óránként legalább tizenöt dolláros fizetést kapjanak, magyarán bebizonyosodott, hogy rá lehet kényszeríteni egy ekkora céget a fizetésemelésre, most megpróbálja ugyanezt az USA másik kiskereskedelmi óriásánál is.

A különbségekkel kapcsolatban Sanders elmondta,

„amennyiben az éves közgyűlésen megfelelően lennének képviselve az órabérért dolgozók, kétlem hogy a Walmart vezérigazgatója több, mint ezerszer annyit keresne, mint egy átlagos munkás.”

A Cat Davis, a United for Respect nevű dolgozói érdekképviselet képviselője által jegyzett javaslatcsomag szerint a cégvezetésnek nagyobb mértékben kellene figyelembe vennie másfél millió dolgozójának szavát és érdekét,

„a faji és gazdasági megkülönböztetések és bizonytalanság korában az órabérért dolgozók javasolni tudnak egy igazságosabb, bevonóbb és egyenlőbb vállalati ökoszisztémát, mely áthidalja a különbségeket”.

Hozzátette,

„nagyon szeretnénk, ha a Walmart gondolna ránk – az alacsonyabb pozíciókban dolgozókra, akik a háttérben végzett munkájukkal a pénzt keresik a cégnek”.

Sanderst azért hívták meg az éves közgyűlésre, mert korábban többször kritizálta a vállalat gyakorlatait, valamint hozzá kötődik a „Stop Walmart” törvénytervezet, mely megtiltaná egy cégnek, hogy saját részvényeit vásárolja fel – ezzel felhajtva azok árfolyamát –

amennyiben nem fizet óránként legalább 15 dolláros bért alkalmazottainak, nem biztosít legalább hét fizetett betegszabadnapot évente, és nem korlátozza a cégvezetők bérezését a munkások fizetésének legfeljebb százötvenszeresére.

A javaslat ugyanakkor nem valószínű hogy átmegy a cég közgyűlésén, tekintve hogy a cég eddigi története alatt valamennyi, a munkások részéről érkezett javaslatot leszavazott.

via Washington Post