Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyarok többsége támogatja az Európai Ügyészséghez csatlakozást

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Závecz Research által készített kutatás alapján a magyarok többsége szerint csatlakoznunk kellene az Európai Ügyészséghez – a 24.hu által megrendelt közvélemény-kutatásból legalábbis ez derült ki.

A statisztikák szerint

a magyarok mintegy 58 százaléka gondolja úgy, hogy csatlakoznunk kellene az Európai Ügyészséghez – a Fidesz-szavazók aránya ebből 41 százalék, az ellenzéki szavazóké pedig 87.

A pártnélküliek 60 százaléka is a csatalkozásra szavazna.

Az Európai Ügyészségség azért jött létre, hogy a határokon átnyúló korrupciós és csalási ügyeket vizsgálja. Az Ügyészség felállításának ötletét még tavalyelőtt ősszel hagyták jóvá az uniós igazságügyi miniszterek, Magyarország már akkor jelezte, hogy nem tartják szükségesnek egy ilyen intézmény létrejöttét, ugyanis vannak már olyan hatóságok, amelyek eljárhatnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben. Tény, hogy az OLAF, az Európai Csalás Elleni Hivatal is hasonló ügyekkel foglalkozik, ám a hivatal nem emelhet vádat és indíthat büntetőeljárást.

Az OLAF többek között Tiborcz István Elios-ügyét is vizsgálta, ám a nyomozás Magyarországon elhalt, hiába talált a hivatal súlyos visszaélésre utaló jeleket.

Az Európai Ügyészség főügyésze egyébként Laura Codruţa Kövesi lenne, a romániai korrupcióellenes ügyészség volt vezetője, akinek hivatali ideje alatt 9 minisztert, 6 szenátort, 21 parlamenti, és egy EP-képviselőt ítéltek el jogerősen és több mint 2 milliárd eurót szereztek vissza a román államnak.

Az Európai Ügyészséghez a 28 tagállamból eddig csak 21-en csatlakoztak, Magyarország sem csatlakozott. Ez azt jelenti, hogy az új hivatal csak a csatlakozó tagállamok ügyeiben járhat el.