Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A 9 minisztert és 21 képviselőt lecsukató volt román főügyészt támogatja az EP az Európai Ügyészség élére

Ez a cikk több mint 5 éves.

Laura Codruţa Kövesit, a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) csütörtökön. Az EP illetékes bizottsága a három bennmaradt jelölt múlt heti meghallgatása után Kövesit találta a legalkalmasabbnak a posztra.

Az ügy nem kerül a plenáris ülés elé, Kövesi támogatásáról a parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete döntött csütörtökön Brüsszelben.

A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei – a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament – közös megegyezéssel hét évre nevezik ki.

Laura Codruţa Kövesi öt éven át volt román korrupcióellenes főügyész, a kétségektől és botrányoktól sem mentes hivatali ideje alatt, az általa vezetett ügyészség közreműködésével 9 minisztert, 6 szenátort, 21 parlamenti, és egy EP-képviselőt ítéltek el jogerősen és több mint 2 milliárd eurót szereztek vissza a román államnak.

Kövesit végül a kormányzó szociáldemokraták váltották le, mert szerintük politikai alapon működtette az ügyészségét, és túlterjeszkedett hatáskörén.

Az Európai Ügyészséghez a 28 tagállamból csak 21-en csatlakoztak, Magyarország sem csatlakozott. Ez azt jelenti, hogy az új hivatal csak a csatlakozó tagállamok ügyeiben járhat el.

Forrás:MTI/Mérce
Címlapkép: wikimedia