Eredmények 99,98%-os feldolgozottságnál

52,26%
16,21%
9,90%
6,67%
6,42%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,26%)
DK: 4 (16,21%)
Momentum: 2 (9,90%)
MSZP-P: 1 (6,67%)
Jobbik: 1 (6,42%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,32%
MKKP: 2,62%
LMP: 2,18%

A 9 minisztert és 21 képviselőt lecsukató volt román főügyészt támogatja az EP az Európai Ügyészség élére

Laura Codruţa Kövesit, a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) csütörtökön. Az EP illetékes bizottsága a három bennmaradt jelölt múlt heti meghallgatása után Kövesit találta a legalkalmasabbnak a posztra.

Az ügy nem kerül a plenáris ülés elé, Kövesi támogatásáról a parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete döntött csütörtökön Brüsszelben.

A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei – a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament – közös megegyezéssel hét évre nevezik ki.

Laura Codruţa Kövesi öt éven át volt román korrupcióellenes főügyész, a kétségektől és botrányoktól sem mentes hivatali ideje alatt, az általa vezetett ügyészség közreműködésével 9 minisztert, 6 szenátort, 21 parlamenti, és egy EP-képviselőt ítéltek el jogerősen és több mint 2 milliárd eurót szereztek vissza a román államnak.

Kövesit végül a kormányzó szociáldemokraták váltották le, mert szerintük politikai alapon működtette az ügyészségét, és túlterjeszkedett hatáskörén.

Az Európai Ügyészséghez a 28 tagállamból csak 21-en csatlakoztak, Magyarország sem csatlakozott. Ez azt jelenti, hogy az új hivatal csak a csatlakozó tagállamok ügyeiben járhat el.

Forrás:MTI/Mérce
Címlapkép: wikimedia
Olvass tovább!