Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Airbnb és az Eurovízió bojkottjára hívták fel a figyelmet a megszállt Palesztina emléknapján

Ez a cikk több mint 4 éves.

Május 15-én, szerdán volt a Nakba (Katasztrófa) évfordulója, amikor az emberek a palesztinok Izrael 1948-as alapításakor elveszített területeiről emlékeznek meg, amelynek következtében több százezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Ebből az alkalomból egy több szervezetből álló nemzetközi koalíció az Airbnb egy napos bojkottját hirdette meg, amiért a pár napos nyaralóbérléseket szolgáltató cég Ciszjordánia és Jeruzsálem megszállt területein is elérhetővé tette a szolgáltatást.

2018 novemberében emberi jogi csoportok és egy 150 000 ember által aláírt petíció hatására az Airbnb bejelentette, hogy leveszi a felületéről az említett területen kiadó lakásokat, áprilisban azonban mégis visszakoztak, és azt mondták, a szolgáltatás marad, viszont a Ciszjordániában termelt profitjuk teljes egészét a világ különböző helyein működő humanitárius szervezeteknek ajánlják fel.

A bojkottot meghirdető koalíció szerint viszont ezzel a lépésével a cég hozzájárul ahhoz, hogy a földeken létrehozott telepek gazdaságilag működőképesek legyenek és normalizálja a területfoglalást.

„Közvetlenül támogatja a diszkriminációt, az elnyomást és az igazságtalanságot” – tette hozzá a koalíció egyik képviselője.

Ezért hirdették meg az Airbnb egy napos bojkottját, a #deactivateAirbnb kampányt, amivel az emberek kifejezhetik, hogy véget kell vetni a háborús bűnök bármilyen formájú támogatásának.

Többen itthon is megemlékeztek a Katasztrófa napjáról, a Budapesti Szolidaritás Palesztinával csoport tagjai tegnap délután a Bazilikához mentek és az idei, Izraelben rendezett Eurovízió bojkottjára hívták fel a figyelmet, amivel kapcsolatban már több hónapja kampányt folytatnak itthon is.

A nemzetközi kampányt Izrael rendezési joga ellen január 31-én indította el Ramallahban a BDS mozgalom egyik alapítója, Omar Bargúti, aki ott arról beszélt, Izrael az „artwashing” eszközét használja az Eurovíziós Dalfesztivállal, ami szerinte azt jelenti, hogy a művészettel akarja tisztára mosni általában konfliktusokról emlékezetes imidzsét a Benjamin Netanjahu kormánya által vezetett államapparátus.

Az izraeli Eurovízióra információk szerint a jegyek felét nem adták el, amit a nemzetközi kampány hatásának tulajdonítanak.

A Közép-Európai Egyetem egyik diákszervezete, a Radical Student Collective pedig a CEU bejárata fölé tette ki a palesztin zászlót a tegnapi nap során, szolidaritásuk jeléül a palesztin emberekkel.

Fotó: CEU Radical Student Collective / Facebook

A Gázai övezetben tartott a szerdai tüntetések során körülbelül 70 palesztin sérült meg, tavaly ugyanezen a napon 61 ember vesztette életét a demonstrációk során és következtében.

2018 márciusában óriási tüntetéssorozat indult a Gázát és Izraelt elválasztó határkerítés mentén, a palesztinok a megszállás-ellenes küzdelem egyik legfontosabb emléknapján, a Föld Napjának apropóján hirdették meg, arra emlékezve, hogy amikor az izraeli hadsereg megölt 6, az 1976-os földelkobzások ellen tiltakozó palesztint. A tüntetéseken a Hamász, az EU és az USA által terroristaszervezetnek minősített mozgalom is részt vett.

A demonstrációsorozat 410 napja alatt 305 palesztin vesztette életét – beleértve 59 gyermeket – az izraeli hatóságok által, valamint több, mint 17 000 ember szerzett sérülést.

(Morning Star, Middle East Monitor, Mérce)