Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

17 ezer palesztin tüntet az izraeli határon, már 7 halálos áldozat van

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hat hetesre tervezett tüntetés kezdődött pénteken a palesztin-izraeli határon, amely mellett 5 különböző helyszínen sátortáborokat állítottak fel a palesztin tüntetők. Az MTI szerint már 7 halálos áldozata van palesztin oldalon a tüntetéseknek. Az izraeli védelmi erők szerint a tüntetők agresszívan léptek fel, kövekkel dobálták a kerítést és égő autógumikat gurítottak neki, ezért reagáltak fegyveres erővel.

A „Visszatérés Menetének” nevezett hat hetesre tervezett tüntetést egy gázai aktivista, Ahmed Abu Artema hirdette meg, az esemény célja az, hogy tiltakozzanak Gáza izraeli megszállása ellen. Kezdő dátumát a Föld Napja adta, amely az 1976-os földelkobzások ellen tiltakozó, az izraeli hadsereg által megölt hat palesztin halálának évfordulója. A tervek szerint május 15-vel zárul majd a tüntetés, amely a Nakba (katasztrófa) évfordulója: ekkor emlékeznek meg minden évben a palesztinok Izrael 1948-as alapításakor elveszített területeikről. Idén azért különösen érdekes ez a dátum, mert egy nappal korábban tervezik áthelyezni az amerikai nagykövetséget Tel Avivból Jeruzsálembe, ráadásul a Ramadán kezdetével is egybeesik.

Izrael több mint tíz éve tartja blokád alatt a kétmilliós lakosú Gázát, amely most már a gazdasági összeomlás szélén áll. A helyzet tarthatatlan. És bár a szervezők békés tüntetésre szólították fel a résztvevőket, a feszültség az utóbbi hetekben folyamatosan nőtt. Nem sokkal a tüntetés meghirdetése után a Hamász, az EU és az USA által is terroristaszervezetnek minősített mozgalom is csatlakozott az eseményhez, militánsok robbanóanyagokat telepítettek a határra és helyenként átvágták a kerítést.

Izrael is nagy erőkkel készült a tüntetésre, hatalmas katonai jelenlétet telepített a határra. Az izraeli védelmi miniszter arabul szólította fel a tüntetőket a Twitteren, hogy hagyjanak fel a tüntetéssel. „A Hamász vezetőség az életeteket teszi kockára. Azt javaslom, térjetek vissza a mindennapi életetekhez, ne vegyetek részt ebben a provokációban.”

Az izraeli hadsereg első halálos áldozata a palesztinok szerint csupán egy földművelő volt, aki a határ közelében tartózkodott. Az izraeli erők szerint a férfi „gyanúsan viselkedett”, ezért lőttek rá. Az MTI szerint azóta még hat halálos áldozatot követelt a tüntetés, az áldozatok között egy 16 éves fiatal is van. Ezen kívül mintegy négyszázan megsebesültek az izraeli katonák lövéseitől.

(Via New York Times / BBC / MTI)