Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pert nyert első fokon az ügyész, akit politikai tartalmú Facebook-posztjai miatt rúgtak ki

Ez a cikk több mint 4 éves.

Első fokon pert nyert a munkaügyi bíróságon az az ügyész, akit azért bocsátottak el állásából, mert  politikai jellegű posztokat tett közzé privát Facebook-oldalán. Pap Balázs a 2018-as országgyűlési választási kampány ideje alatt osztott meg három posztot, melyek miatt a választás másnapján kapta az értesítést, hogy fegyelmi eljárás indul ellene, melynek kimenetelét már ismerjük: kirúgták.

Pap nem hagyta annyiban a dolgot, a döntést bíróságon támadta meg. A per tárgya az ellene indított fegyelmi eljárás szabályossága és arányossága volt, illetve az, hogy a privát Facebook-oldalán, az ismerősi körében megosztott posztok átlépik-e a szólásszabadság kereteit.

Az egyik, március 15-ei poszt egy birkanyájat ábrázoló kép, amihez az ügyész a következő megjegyzést fűzte:

„A mai ünnepről ennyi fog megmaradni nekem. Itthon is maradtam, alszom, filmet nézek, elvagyok. Remélem jövő ilyenkor már kedvem lesz kimenni.”

A másik poszt az Orbán Lapjáról Kitiltottak Társasága nevű Facebook-oldalról megosztott kép, amin összefogó kezek láthatók, a kezeken pedig egy-egy ellenzéki pártlogó. A képen az alábbi szöveg olvasható:

„Ha ezt a képet 1 millióan megosztjuk, akkor biztosan lesz összefogás! Itt az idő, most vagy soha!”

Ezzel a két poszttal a bíróság szerint nincs gond, a magánéletben tett posztok, az ügyész politikai tevékenységet nem valósított meg, nem lehet megállapítani azt, hogy ez a fajta véleménynyilvánítás a munkájára hatással lennének, illetve hatással lennének az ügyészség függetlenségére. Vagyis nem okoztak közvetlen hátrányt az ügyészség megítélésének.

A harmadik poszt – amit a bíróság már kifogásolt – egy Index-cikk, ami arról szól, hogyan vezette meg Kósa Lajost a csengeri csalónő. A cikk címe az volt, hogy „Kósa: Valósnak tűntek a papírok, de németül voltak”, az ajánlója pedig: „A miniszter azt állítja, az őt csőbe húzó nő ragaszkodott ahhoz, hogy közokirat rögzítse az ügyüket”. Az ügyész azt írta a posztjához:

„Nos, minden „vádlott” maga választja meg a védekezése sorvezetőjét, maximum kiröhögjük. Hajrá… Ja, és április 8.”

A bíróság ma hozott elsőfokú ítélete szerint az ügyészség kirúgásról szóló döntését megváltoztatják, és az ügyész büntetését egy fizetési fokozattal visszavetésben állapítják meg.

A három politikai tartalmú posztból kettőt véd a szólásszabadsághoz való jog, a harmadik azonban tényleg fegyelmi vétséget valósított meg, az érte járó kirúgás viszont eltúlzott volt.

Az ügyésznek ugyanis nem az volt a szándéka, hogy a posztok az ügyészség érdeksérelmével járjanak, illetve a posztok kisebb körben és csekélyebb mértékben jártak a hivatás tekintélyének megsértésével. A bíróság szerint a privát Facebook-oldalon megosztott posztok nem jelentettek nagy nyilvánosságot, az ismerősi kör viszont tudta, hogy Pap ügyészként dolgozik, ezért a bíróság szerint a Kósa Lajossal kapcsolatos poszt valóban sértette a hivatás tekintélyét. A poszt még akkor is kifogásolható lett volna ebben a formában, ha nem egy konkrét ügyre vonatkozik – írja az Index.

Az ügyészségnek tehát továbbra is alkalmaznia kell a kirúgott ügyészt, továbbá ki kell fizetnie neki a kirúgása óta elmaradt hétmillió forintnyi illetményt, ruhapénzt, kafetériát és egymillió forint sérelemdíjat is.

Az ügyész büntetésként egy fizetési fokozattal kevesebb pénzt kap majd a munkájáért.

Ő volt az első ügyész, akit politikai jellegű Facebook-posztok miatt rúgtak ki. A mai elsőfokú döntés ellen mind az ügyészség, mind a kirúgott ügyész fellebbezhet.[1]

(via Index)

[1]Javítás 21:15 – A cikk eredeti verziójában tévesen írtuk, hogy mindenkét fél fellebbezett. A valóság ezzel szemben az, hogy még nem történt fellebbezés az ügyben, a fellebbezési idő még el sem kezdődött.