Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tóth Bertalan szerint jogtalanul kér több pénzt az MSZP-től a Nemzeti Választási Bizottság

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan panasszal fordul a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB): szerinte nem jogosan kérnek rajta számon 2,98 millió forintot. Tóth Bertalan ugyanis a megvásárolható szavazói névjegyzékért kifizette a megállapított mindenkori bruttó minimálbért (ez most 149 ezer forint), ám az NVB szerint ennek a huszonegyszeresét kellene kifizetniük, hogy kézhez is kapják a listát, mert Magyarország 21 képviselőt akar küldeni az Európai Parlamentbe.

A választói névjegyzék egyébként teljesen jogszerűen megvásárolható a jelöltek és a jelölő szervezetek által, akik a saját választókörzetük névsorát kapják kézhez, amely megmutatja, hogy egy adott választókerületben kik jogosultak részt venni a megmérettetésen.

Országos listát is lehet vásárolni, ezt jelölő szervezetek tehetik meg, ugyanannyi a költsége, szavazva az egyéni szavazókerületek számával, azaz jelenleg 106-al.

Tóth Bertalan szerint listás szavazásról van szó, így az ország egyetlen választókerületnek számít. A Nemzeti Választási Bizottság még nem reagált a képviselő kifogására.

via hvg.hu