Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendkívüli parlamenti ülést hívott össze az ellenzék a kilakoltatások magakadályozására

Ez a cikk több mint 1 éves.

Jövőhét keddre rendkívüli ülést hívtak össze az ellenzéki pártok és a független képviselők – április 30-án ugyanis lejárt a kilakoltatási moratórium, vagyis mostantól megint rengeteg ember kerülhet utcára, tavaly mintegy háromezer családot lakoltattak ki.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik), Tóth Bertalan (MSZP), Vadai Ágnes (DK), Szabó Tímea (Párbeszéd), Csárdi Antal (LMP) és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közös, MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta, összegyűjtötték a szükséges 40 aláírást, így Kövér László házelnöknek össze kell hívni a rendkívüli ülést. A helyzet – mint írták – nem tűr halasztást. Az ülés összehívásának ötlete Szabó Tímeától, a Párbeszéd társelnökétől származik.

Az ellenzék célja a gyűléssel az, hogy az állam azonnal segítsen a kilakoltatottakon.

Bár elviekben Magyarország alaptörvénye alapján törekszik arra, hogy mindenki számára biztosítva legyenek „az emberhez méltó lakhatás feltételei”, a bajbajutott családok gyakran nem kapnak segítséget.

A helyi önkormányzatokról szóló törvény ráadásul kötelező feladatként írja elő a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítását.

Az ellenzéki pártok remélik, hogy az ülésen részt vesznek a kormánypártok képviselői, és ők is elmondják a választóknak, hogy a kormány hogyan kívánja megakadályozni a kisgyerekes családok, idősek, betegek hajléktalanná válását, illetve milyen hosszú távú megoldást kínálnak a több, mint egy évtizede tartó hitelválságra.

A legutóbb a Kúria épülete előtt gyűltek össze az ellenzéki politikusok, hogy sajtótájékoztatót tartsanak a témában, civilekkel kiegészülve.