Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Itt az új kilakoltatási moratórium – jövő áprilisig tart

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma hajnaltól ismét életbe lépett Magyarországon a kilakoltatási moratórium, ami azt jelenti, hogy november 15-től tilos tartozás miatt bárkit is az utcára tenni. A tilalom már a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik, egyetlen, minősített kivételt az ún. „önkényes házfoglalók” képezik.

A moratórium életbe lépése alkalmából A Város Mindenkié (AVM) és az Utcajogász ismét figyelmeztetett arra, a téli időszakban továbbra is problémát jelent, hogy a lejárt tartozással rendelkezőket sok helyen egyszerűen átminősítik „önkényesekké”, hogy november 15. után is el lehessen őket távolítani lakásukból. Azt is hozzáteszik, hogy ez a módszer „továbbra is jogellenes”.

Ahogyan azt tegnap mi is megírtuk, 2018 is rengeteg kilakoltatást hozott Magyarországon: az idei, 2405-ös szám alig kevesebb, mint a 2017. április 30. és szeptember 1. közötti 2921 eset, ugyanakkor a teljesen pontos idei számokat csupán 2019 elején fogjuk megkapni.

Stop kilakoltatás!

Ma Magyarországon semmilyen törvény nem tiltja, hogy gyerekes családokat tegyenek utcára. Évente több ezer kilakoltatás történik, ami miatt családok szakadnak szét és gyerekek kerülnek állami gondozásba. Ez a gyakorlat embertelen és jogtalan!

Az AVM petícióját itt lehet aláírni!

A lakhatási aktivizmussal foglalkozó civilek közleményükben kiemelik, hogy míg a privát szektorban az albérlet- és ingatlanárak emelkedése is teljesen zabolázatlan, addig az Orbán-kormányok és Budapest fideszes vezetése politikájának köszönhetően 2015-től már szociális segítségre sem számíthatnak azok, akiket köztartozás miatt a kilakoltatás réme fenyeget.

Ekkortól ugyanis a kormány eltörölte a lakásfenntartási támogatást, a főváros és a nagyobb városok önkormányzatainak pedig még korábban adósságcsökkentési támogatást is kellett adniuk. Mindezen állami támogatások, tehát konkrét szociális háló hiányában ugrott meg a kilakoltatások száma.

Az AVM ezen felül leszögezi:

„A kilakoltatásokkal nem az a probléma, hogy esetleg hideg időben kerül rájuk sor, hanem az, hogy hajléktalanná tesz embereket. A megoldás nem egy hosszabb-rövidebb téli kilakoltatási moratórium, hanem egy egész éves kilakoltatási moratórium az elhelyezés nélküli kilakoltatásokra.”

A civilek nemrégiben petíciót is indítottak, ebben egy olyan törvényjavaslat átvitelét kezdeményezték, amely megtiltaná kiskorú gyermekekkel rendelkező családok elhelyezés nélküli kilakoltatását, hiszen az ilyen esetek az gyermekek állami gyámság alá vételének, és ezzel kapcsolatos súlyos traumáinak legfőbb forrásai.

Egy független kutatás szerint pedig a 29 év alatti hajléktalan emberek 50% volt állami gondozott.

Noha korábban a Fidesz-KDNP beszélni sem volt hajlandó az AVM-mel, ők közölték, az erre irányuló törvényjavaslatot most mégis újból be fogják nyújtani a magyar országgyűlésnek. A szervezet ezenkívül elkészítette Kilakoltatási Kisokosát is, amelyben az érintettek minden fontos jogi információhoz hozzáférhetnek.

Címlapkép: AVM, Facebook