Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint 2400 kilakoltatásra került sor idén

Ez a cikk több mint 5 éves.

919 kilakoltatás történt július óta az országban, ezzel az idei kilakoltatások száma elérte az 2405-et – írja a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adataira hivatkozva az atv.hu. Ez a szám enyhe csökkenést mutat a korábbi év első három negyedévéhez képest, 2017-ben eddig ugyanis több mint 2900 kilakoltatásra került sor.

A kilakoltatási moratórium májusi lejárta óta a lakhatás kérdése valamilyen formában folyamatosan napirenden van. Még a választások előtt ellenzéki pártok segítségével A Város Mindenkié csoport próbálta elérni, hogy a parlament törvényben tiltsa a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását. Ezt a kormánypárti többség rendre lesöpörte az asztalról.

A nyár folyamán elfogadott viszont egy újabb alkotmánymódosítást, amely lehetővé tette a hajléktalanság országos szabálysértéssé nyilvánítását. Az október 15-i hatálybalépése óta több hajléktalan ember ellen is indult bírósági eljárás amiatt, mert nincs hol laknia. A szabálysértési törvény módosítása most, a kaposvári bíróság kezdeményezésére az Alkotmánybíróság előtt áll.

Miközben a kormány – a szakértő civilek állításainak ellentmondva – úgy tartja, a hajléktalanellátó rendszer elégséges az utcán élők befogadására, a mostani statisztikák azt is megmutatják, hogy az otthonukat elvesztők száma is folyamatosan gyarapodik, tehát potenciálisan újabb hajléktalan emberek jelennek meg.

Az elmúlt hónapokban mi is rengetegszer tudósítottunk egy-egy kilakoltatásról, nemrégiben pedig olyan híreket is kaptunk, hogy például Bíró Ica és lánya is elveszíthetik otthonukat devizatartozásaik miatt.

A magyarországi lakhatási válság tehát továbbra is több szinten érezteti a hatását, a kormányzat pedig minden kriminalizáción kívüli megoldási javaslatot lesöpör az asztalról. Kedden például újfent megakadályozta, hogy Székely Sándor DK-frakciótag kezdeményezésére a parlament eseti bizottságot állítson fel a hajléktalan emberek és a devizakárosultak helyzetének javítására. Mindeközben pedig a kormánypárti bulvármédia maximumra kapcsolta a hajléktalan emberek megbélyegzését.

Címlapkép: Mérce / Csepregi Dorka