Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szabályok betartásával fenyegetőzik 84 orvos a Péterfy kórházban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Péterfy Sándor utcai kórház 84 orvosa közös levélben jelentette be a kórház igazgatóságának, felmondják túlóraszerződéseiket és a jövőben szigorúan tartani fogják magukat az ÁNTSZ szigorú előírásihoz is, írja a 444.hu.

A bejelentés után sokkal nehezebb lesz tartani az orvosi ügyeletek most kiépített rendszerét a kórházban. Egy orvos ugyanis összesen maximum heti 48 óra rendes munkára és 12 óra túlórára kötelezhető maximálisan, ennél azonban létszámhiány miatt sokkal több munka van, ezt eddig önként vállalt túlóráról szóló szerződésekkel kezelték.

Noha a 444-en publikáló Kunetz Zsombor egészségpolitikai szakértő szerint az alapkonfliktus onnan eredt a baleseti központban, hogy az altatóorvosok közalkalmazotti státuszban lényegesen többet kerestek, mint a baleseti sebészek, ennek az intézkedésnek az eredeti oka az lehetett, hogy munkájuknál fogva a páciensekkel közvetlenül nem találkozó aneszteziológusok jellemzően nem kapnak hálapénzt, műtét viszont mégsincsen a munkájuk nélkül.

Most azonban a baleseti központ orvosai is egyértelműen kinyilvánították: nem kérnek hálapénzt, csupán tisztességes bért és egy kórházhoz minimálisan méltó munkakörülményeket.

Mindezek biztosítása a jelenlegi rendszerben, úgy tűnik, meghaladja a csődközelben lévő egészségügyi rendszer lehetőségeit.

Azonban a jelenlegi tiltakozás nem csupán a pénzről szól, hiszen az orvosok elsősorban azzal fenyegetik a kórház vezetőségét, hogy már a rendezés kínosan betartatják a kórházi munkára vonatkozó minden előírást, ezzel rákényszerítve a kórházat, hogy végre rájuk és a munkakörülményeikre is költsön.

A kórházvezetés, miközben jelezte, hogy az önkéntes túlóraszerződésekhez egyhónapos felmondási határidő van kikötve, ehhez azt is hozzátette, a szerződéseket „nem találja”, így Kunetz szerint az is elképzelhető, hogy a kórház egyszerűen nem is írt ilyen szerződéseket.

Az mindenesetre bizonyos, hogy az orvosok elkeseredett lépése új helyzetet teremthet, és ha az egészségügyi tárca az ügyben nem lép, újabb létfontosságú budapesti egészségügyi intézmény munkája lehetetlenül el a Honvédkórház sürgősségi osztályán felmerült sorozatos problémái után.

A Péterfy Sándor utcai kórház Manninger Jenő Baleseti Sebészeti Központja egyébként valamikor egy speciális és világszínvonalú intézmény volt, és az 1980-as években hozta létre Manninger Jenő sebészorvos.

A baj csupán az, hogy éppen azóta szinte semmiféle fejlesztés nem történt a központban, így az mostanra a működésképtelenség határára került.

Címlapkép: Máthé Zoltán / MTI