Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ferenc pápa is azonnali evakuációt sürget a líbiai menekülttáborokból

Ez a cikk több mint 4 éves.

A vasárnapi Úrangyala imádság keretében szólított fel Ferenc pápa nyilvánosan arra, hogy azonnali hatállyal evakuálják a Líbiában fogolytáborokba zárt menekülteket, de legalábbis a nőket, gyerekeket és betegeket humanitárius folyosókon keresztül a fokozódó polgárháborús helyzet miatt.

Líbiában három hete zajlanak a harcok az ország fővárosáért, Tripoliért, amelyet jelenleg a nemzetközileg elismert líbiai kormány tart ellenőrzése alatt. A támadó fél az a Khalifa Haftar tábornok, aki a Kadhafi utáni zavaros időkben az új rendszer legerősebb belső ellenzékeként lépett fel.

Az elmúlt években többek között azzal szerzett magának hírnevet a hetvenöt éves katonatiszt, hogy sikeres támadást hajtott végre iszlamista militánsok bázisain, amely műveletében többek között Franciaország is támogatta.

Az utóbbi időszakban saját maga szervezett egy hadsereget, amelyet Líbiai Nemzeti Hadseregnek nevezett el, és – miután évek óta fenyegetőzött hasonlókkal – április elején megindult csapataival a főváros felé, heves nemzetközi tiltakozások kíséretében.

Az ország keleti részéről kiinduló offenzíva elől az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága már sikeresen kimenekített összesen 539 menekültet a hírhedt líbiai táborokból a szomszédos Nigerbe, de jelentésük szerint még további mintegy 3000 különös veszélyben lévő ember sorsa bizonytalan.

„Az adott körülmények között a humantárius evakuáció konkrét életmentés a fogvatartott líbiai menekülteknek, akiknek az életük forog amúgy kockán.”

– írta közleményében múlt héten Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

„Niger menekültek iránti szolidaritása példaértékű a világ számára, de nem tudják ezt egyedül végigcsinálni. Több ország közös felelősségvállalására van szükség, hogy lépjenek elő, és nyújtsanak segítő kezet, hogy ki lehessen menekíteni a sérülékeny menekülteket LÍbiából.”

– tette hozzá a főbiztos.

Forrás: Reuters; Channel News Asia