Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az öt nap múlva újrainduló kilakoltatások ellen szólaltak fel devizások és politikusok

Ez a cikk több mint 4 éves.

Április 30-án, 5 nap múlva jár le a kilakoltatási moratórium, és rakhatnak újra utcára embereket. Például devizahitel-károsultakat, akik ennek apropóján gyűltek össze a Kúria épülete előtt, amelynek szerintük fontos szerepe van abban, hogy nem mozdul pozitív irányba a devizahitelesek ügye.

Az épület előtt sajtótájékoztatót tartottak civilek és ellenzéki politikusok: Szakács László, az MSZP elnökhelyettese Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja, Szél Bernadett országgyűlési képviselő, Polgár Zoltán a Jogállamiságért Egyesület képviseletében, és Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője.

Fotó: Mérce

Az MSZP elnökhelyettese elmondta, hogy – ahogy arról tegnap beszámoltunk – újra be fognak nyújtani az országgyűlésnek egy törvénytervezetet, mellyel a családok elhelyezés nélküli kilakoltatását tiltanák be törvényi úton. Erre azonban nem sok esélyt lát, mert Orbán az utóbbi években inkább a tőkét preferálja: ezt mutatja az is, hogy 2015-ben Orbán Viktor aláírt egy paktumot az Európai Befektetési Bankkal (EBRD), amivel Orbán megígérte, hogy nem gördít akadályt a devizahitelesek kilakoltatása elé, és semmilyen olyan rendezést nem kínál fel, amelyre a bankok nem bólintanak rá. Szakács azt követelte: vessenek véget ennek a paktumnak, és számoltassák el a bankokat.

Ahogy azt elkezdték olyan környező országokban, mint Románia, Horvátország, vagy Szerbia, ahol olyan intézkedéseket hoztak, amik segítik a devizahitelesek ügyét – mondta el Hegyesi Beáta, a Párbeszéd szakpolitikusa, aki legszívesebben a kukába hajítaná az eddigi devizahiteles törvényeket, és szerinte semmissé kellene tenni a szerződéseket is.

Alig több, mint egy hónapja számoltunk be arról, hogy az Európai Bíróság kimondta többek között azt, hogy: uniós jog szerint egyetlen hazai devizahiteles törvény sem mondhatta volna ki azt, hogy nem lehet megsemmisíteni a kölcsönszerződéseket, ha az árfolyamkockázatról szóló rész azokban tisztességtelen. Pár hete pedig a Kúria is kb. 140 ügyet vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy a devizahitelekről való banki tájékoztatás akkor tekinthető megfelelőnek, ha egyértelmű belőle, hogy a fogyasztóra hátrányos árfolyamváltozásnak nincs felső határa. Bár azt hozzátették, hogy azt nem tudják még, ez milyen jogkövetkezményekkel fog járni.

Fotó: Mérce

Polgár Zoltán, a Jogállamért Egyesület képviselője elmondta, hogy közel kétmillió ember otthona van veszélyben a devizahiteles szerződések miatt. A magyar kormány, amennyiben nem tesz semmit a kilakoltatások megakadályozásáért bűnsegéddé, tettessé válik a népirtás bűntettében – fogalmazott.

Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője szerint a Kúria mindent elkövetett, hogy a devizahiteles szerződéseket megmentse. A Kúria azért felelős a most is folyó végrehajtásokért, mert nem lett volna joga kidobni a fogyasztóvédelmi elveket – hangoztatta.

Trócsányi Lászlóval igazságügyi miniszterrel kapcsolatban elmondták, hogy nem az emberek, hanem a bankok és a saját érdekeit képviseli. Szél Bernadett hozzátette, hogy jelenleg a Fidesz európai parlamenti listavezetője Trócsányi, tehát a kormánypárt a választásokra készülve egy olyan embert rakott ki az ablakba, akinek az ügyvédi irodája a nagy bankokat védi a hitelkárosultakkal szemben. Szél szerint Trócsányi tökéletesen megtestesíti azt, amit Orbán Viktor gondol a kérdésről.

A teljes sajtótájékoztatót és az összes megszólalást a Mérce videós közvetítésében lehet visszanézni.

(Mérce, MTI)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán