Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghirdették a budapesti előválasztás második fordulóját. Puzsér visszakozik

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy hete megírtuk, hogy Puzsér Róbert felfüggesztette jelentkezését a budapesti főpolgármesteri  előválasztáson, mert elfogadhatatlannak tartotta azt, hogy a polgármesterjelölti megegyezést kötő ellenzéki pártok (az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd) csak az LMP-nek ajánlottak polgármesteri helyeket, a Jobbiknak nem.

Az aHang a mai napon meg is nyitotta a jelentkezést a 2019. júniusában zajló előválasztásokra, ami sajtóközleményük szerint

„várja azon aspiránsok regisztrációját, akik egy tiszta küzdelemben szeretnék magukat megmérettetni, hogy végül egy esélyes ellenzéki kihívója lehessen Budapest jelenlegi főpolgármesterének.”

A Sétáló Budapest Facebook-oldalán megjelent poszt szerint viszont erős politikai állásfoglalás rejlik abban, hogy az aHang Puzsér Róbert visszalépése ellenére is elindította a második fordulót – többek között „a szocialisták újabb nyomásgyakorlási kísérletét” látják benne arra, hogy eltereljék a figyelmet az igazán fontos, Budapestet, mint várost érintő ügyekről.

A bejegyzés közzététele után megkerestük Hajdú Gergelyt, az aHang kampányfelelősét, aki azt válaszolta, hogy a kampány részleteivel kapcsolatban még annak megindítása egyeztettek minden résztvevővel és tájékoztatták őket a részletekről, köztük Puzsér Róbertéket is, így lépésük nem tekinthető politikai állásfoglalásnak, valamint reméli, hogy a jelölt ennek ellenére is indulni fog.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán így kommentálta az esetet:

Az AHangot Puzsér Róbert javaslatára kerestük meg és kértük fel, hogy bonyolítsa le a budapesti előválasztást. Örülök, hogy beleálltak. Az előválasztással kapcsolatban nekem csak egy feltételem van: legyen. Más nincs. Aki jön az jön, aki nem az nem.

A közös ellenzéki főpolgármester-jelöltet kiválasztani hivatott előválasztás első fordulóját január utolsó hetében tartották Karácsony Gergely és az MSZP-s Horváth Csaba között. A több mint 34 ezer résztvevő kb. 80 százaléka a zuglói polgármesterre adta a voksát. Az eredeti elképzelések szerint a nyári második fordulóban az MSZP-Párbeszéd jelöltje mérkőzött volna meg az LMP és a Jobbik által támogatott Puzsér Róberttel, illetve a Magyar Liberális Párt jelöltjével, Sermer Ádámmal.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd