Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Májusban minimum egynapos sztrájkot hirdetnek a tanárok

Ez a cikk több mint 5 éves.

Választmányuk jóváhagyta a döntést, így májusban egynapos sztrájkra készülnek a tanárok – mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke tegnap, azaz kedden az ATV Start című műsorában.

Ezúttal nem kétórás figyelmeztető, hanem egész napos, ágazati sztrájkra készülnek – ahogy Szűcs fogalmazott,

„májusban egész biztos, hogy meghirdetjük az ágazatra a sztrájkot.”

Elmondta továbbá, hogy a tervezett sztrájk

„minimum egy napos, és számolni kell azzal, hogy magyar körülmények között nem annyira a kényszerítő erejére, mint a figyelemfelkeltő erejére számíthatunk.”

Szűcs emlékeztetett, hogy Magyarországon nagyon nehéz jogszerűen sztrájkolni az ágazatban, valamint legutóbb az államtitkár egyszerűen – ahogy azt mi is megírtuk jogszerűtlenül – beavatkozott.

Az elnök megjegyezte, azóta a bíróság is kimondta, az államtitkár jogszerűtlenül avatkozott közbe.

Szűcs kifejtette, vannak olyan napok májusban az oktatásban, melyek kisebb súlyúak, ahogy vannak olyanok is, melyeknek komolyabb tétjük van – ezeket a munkabeszüntetés időpontjának meghatározásakor a PDSZ figyelembe vette, azonban egyelőre nincs felhatalmazása, hogy nyilvánosságra hozza a pontos időpontot.

A sztrájk okai és követeléseik terén a következőket sorolta fel:

  • A tárgyalások során nem vették komolyan se őket, sem másokat – habár több hónap késéssel legalább le tudtak ülni.
  • Követelik a pedagógusbérek rendezését, azt kössék a minimálbérhez, ez nagyjából 45-46 százalékot jelentene szerinte – egyébként, ahogy emlékeztetett, erre a kormány már korábban ígéretet tett.
  • Szűnjön meg a gyakornoki pozíció a pedagógusok körében, a képzés után munkába állók azonnal minősüljenek pedagógusnak.
  • Kézivezéreltté vált a rendszer, szeretnének autonómabb működést. Véleménye szerint a jelenlegi központosítás megnyomorítja a rendszert és az abban dolgozókat.

Szűcs a műsor végén elmondta: nemsokára előállnak a sztrájk pontos időpontjával, és nem fognak visszalépni.

via ATV
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán