Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezet szerint a Hankook jogsértően bünteti a múlt havi sztrájkban részt vett munkásokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete nevű alapszerve, mely a Hankook gumigyár dolgozóinak érdekképviseletét látja el, a Facebookon számolt be a korábbi sztrájkban résztvevő dolgozókat ért jogsértésekről.

A gyár törvénytelenül csökkenti a márciusi sztrájkban résztvevő dolgozók bérét és szabadságát.

A szakszervezet több munkatárstól kapott információkat, miszerint a gyár csökkentette a sztrájkban résztvevő munkások szabadnapjainak számát – szerda reggel elértük Szabó Gábort, a VDSZ-DGSZ titkárát, aki a Mércének elmondta,

„a szabadság csökkentése leginkább azokat érinti, akik hét vagy nyolc napot sztrájkoltak”.

A titkár a besorolási bérpótlékkal kapcsolatban kifejtette, annak összege egy béren felüli fix összegű juttatás kellene, hogy legyen, attól függően, az adott munkás milyen munkakörben dolgozik a cégnél – ehhez képest

„időarányosan csökkent ez az összeg. Holott mi úgy tudjuk, ez nem időarányosan van odaadva a munkavállalóknak”

– vagyis ha táppénzen, ha szabadságon van, ez akkor sem kellene hogy csökkenjen.

A negyedéves jelenléti bónuszokat a cég a következő havi fizetéssel együtt szokta kifizetni, magyarán az idei első negyedéves bónusz az áprilisi fizetéssel kellene hogy megérkezzen a munkásokhoz, a szakszervezet jelenleg úgy tudja, a sztrájkban résztvevő munkások ezt az első negyedévre vonatkozóan nem fogják kézhez kapni.

A negyedéves bónusz további sajátossága egyébként, hogy abban az esetben utalják ki a munkásnak, ha az egész negyedév alatt legfeljebb két napot van táppénzen vagy betegszabadságon.

Magyarán arra ösztönzi a munkásokat, hogy akkor is vegyenek részt a termelésben, mikor egészségügyi állapotuk ezt nem feltétlen indokolná – hisz amennyiben nem így  tesznek, megélhetésük egy részétől elesnek, ráadásul mivel negyedéves időszakokat vizsgál a munkáltató, a bónuszmegvonás nélküli hiányzások száma évente legfeljebb nyolc nap lehet.

A VDSZ-DGSZ levelében a jogsértésekkel kapcsolatban a következőkre hívja fel a vezetőség figyelmét:

„a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény az alábbiakat mondja ki:
6. § (1) A sztrájk kezdeményezése, illetve a jogszerű sztrájkban való részvétel nem minősül a
munkaviszonyból eredő kötelezettség megsértésének, amiatt a dolgozóval szemben hátrányos
intézkedés nem tehető.
(2) A jogszerű sztrájkban résztvevő dolgozót – a (3) bekezdésben írt kivétellel – megilletik a
munkaviszonyból eredő jogosultságok”

Szabó kifejtette,

„jelenleg annyit tettünk az ügy érdekében, hogy nyilvánosan kiposztoltuk [a Facebookra], illetve a tegnapi nap folyamán egy levél formájában kérdőre vontuk a cégvezetést, hogy ezen tetteiket indokolják. Erre megvárjuk mindenképpen a hivatalos válaszukat, ezáltal is lehetőséget biztosítva arra, hogy esetleg korrigáljanak, a válasz beérkezését követően meg szükség esetén megtesszük a megfelelő lépéseket.”

Kérdésünkre Szabó azt válaszolta, adott esetben peres útra terelhetik a kérdést.

A dunaújvárosi Hankook gumigyár dolgozói márciusban tartottak tíznapos, sikeres sztrájkot – a VDSZ 116 éves történetének leghosszabbját – melynek eredményeként a szakszervezet szerint „térdre kényszerítették” a gyárat.

A munkabeszüntetés során a koreai nagykövet a Hankookot sürgette a megállapodásra, míg a hazai ellenzék a kormányt szólította fel, álljon ki a dolgozók jogai mellett – még ha stratégiai szövetségese is a gumigyár a kormánynak.

A dunaújvárosi Hankook gumigyárban tartott sztrájkról, annak előzményeiről és eredményeiről készült cikkeinket ezen a linken lehet elolvasni.

Frissítés (április 18. 11:25) – A Hankook szerint nem csökken a dolgozók szabadsága

Közleményben reagált a Hankook vezetése a VDSZ által megfogalmazottakra. Mint írják:

A Hankook mindenben a hatályos sztrájktörvényben foglaltakhoz tartja magát, és a sztrájkban részt vevő dolgozók szabadnapjainak száma sem csökken.

Jelenleg a Hankook bérszámfejtőprogramja a márciusi munkabeszüntetés időtartamát ideiglenesen „igazolt, nem fizetett távollétként” tartja nyilván. Emiatt a munkavállalók bérjegyzékeiből is úgy tűnhet, mintha a sztrájkolók szabadságtól esnének el. A Hankook vezetősége azonban ezúton megerősíti, hogy a sztrájkban részt vevők szabadsága nem csökken, és a bérszámfejtőprogram módosítása is folyamatban van. Mihelyt az megtörtént, a bérpapírokon is a valóságnak megfelelő szabadságok száma lesz feltüntetve.

Azonban, miként azt a sztrájk folyamán a Hankook többször is kommunikálta, az érintett munkatársak a sztrájktörvény alapján sem munkabérre, sem a munkavégzéshez kapcsolódó jelenléti bónuszra, sem étkezési célú cafeteria juttatásra nem jogosultak. A sztrájktörvény szerint ugyanis a sztrájkoló „dolgozót díjazás és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatás nem illeti meg” [6. § (3) bek.].

A Hankook vezetősége mindemellett a sztrájkolók számára bérelőleg lehetőségét ajánlotta fel, amellyel már számos kolléga élt. A lehetőség az összes, munkabeszüntetésben érintett munkavállaló számára nyitva áll.

Címlapkép: VDSZ Facebook