Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már a koreai nagykövet is sürgeti a Hankook vezetését a sztrájkolókkal való tárgyalásra

Ez a cikk több mint 5 éves.

Közleményt adott ki kedd délután a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), melyben közölte: a koreai nagykövet is sürgeti már a dél-koreai székhelyű, nemzetközi cég magyarországi gyárának vezetését a szakszervezettel való tárgyalásra. A dunaújvárosi gumigyárban egy hete, a hosszú ideje sikertelen tárgyalások után kezdődött a munkabeszüntetés.

A VDSZ közleménye szerint:

„CHOR Kyoo-Sik a Koreai Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete sürgette, hogy folytasson tárgyalásokat a gyár vezetése a szakszervezet képviselőivel, és reményét fejezte ki, hogy a megbeszélések végén mind a két fél győztesen kerül ki ebből a helyzetből.”

Eszerint a multi nyolcezer kilométerre lévő anyaországának előbb sikerült reagálnia a dunaújvárosi dolgozókat érő jogsértésekre, mint a magyar kormánynak. Utóbbi tétlenségére kedden hívta fel a figyelmet három ellenzéki képviselő.

A Hankooknál múlt kedd óta zajlik a sztrájk, a munka törvénykönyvével ellentétes módon azonban a cég vezetése nem hajlandó tárgyalni a szakszervezettel. Ehelyett különböző megfélemlítési technikákat és fizetett sztrájktörőket alkalmaz. Székely Tamás, a VDSZ elnöke vasárnap bejelentette: perrel fognak a jogsértésekre válaszolni.

A közleményből az is kiderül, hogy egy nemzetközi szakszervezet is a dunaújvárosi dolgozók mellé állt:

„Valter Sanches a 140 országban több mint 50 millió munkavállalót, bányászt, az energetikai és a feldolgozóiparban dolgozót tömörítő nemzetközi szakszervezet az IndustriALL Global főtitkára szolidaritását fejezte ki, és támogatásáról biztosította a Hankooknál sztrájkoló dolgozókat, és a VDSZ szakszervezetet.”

Az IndustriALL a szöveg szerint felszólította a gyár vezetését a fenyegetések és zsarolások befejezésére és az új bérfejlesztési javaslatok megfogalmazására.

A Hankooknál folyó küzdelmet folyamatosan követjük a Mércén, eddigi cikkeinket a témában itt olvashatjátok.

Címlapkép: VDSZ Facebook