Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzék: a kormánynak kutyakötelessége lenne beavatkoznia a sztrájkoló Hankook-dolgozók érdekében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedd délután Székesfehérváron járt három ellenzéki képviselő, hogy az egy hete tartó dunaújvárosi Hankook-sztrájkkal párhuzamosan kiálljanak a dél-koreai multi dolgozói mellett. Korózs Lajos (MSZP), Szél Bernadett (független) és Tordai Bence (Párbeszéd) a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Felügyeletnél járt, hogy utánajárjanak, a hatóság milyen vizsgálatokat folytatott a Hankooknál, a munkavállalók védelmében.

A megbeszélés után – melyet mindhárom képviselő konstruktívnak és tartalmasnak tartott – sajtótájékoztatón osztották meg következtetéseiket. Tordai Bence rámutatott, elképesztő munkakörülmények és megalázó fizetések mellett dolgoztatja alkalmazottait a Hankook, nem tárgyalnak a szökaszervezettel és ezzel fittyet hánynak a munkavállalói jogokra és a magyar törvényekre.

Tordai felidézte a kormány egyik korábbi menekültellenes plakátját, amelyen az ékeskedett, hogy ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket. A képviselő szerint ez a nagy multikra is vonatkozik.

Tordai elmondta: azért jöttek, hogy kiálljanak a munkavállalók mellet, ha már a kormány nem teszi ezt meg.

Korózs Lajos szerint „a kormánynak sarkára kellene állni” ebben az ügyben, különösen azért, mert stratégiai partnerség keretén belül több tízmilliárd forintos állami támogatást adott a Hankooknak, a megállapodás alján pedig Orbán Viktor aláírása ékeskedik.

A szociálpolitikus szerint a kormánynak kutyakötelessége lenne közbeavatkoznia, nem lehet lerendezni annyival a dolgot, hogy az csak a munkaadóra és a munkavállalókra tartozik – ahogy ezt a miniszterelnök szokta hangsúlyozni.

Az nem járja, hogy ezeket a munkásokat rabszolgaként dolgoztassák, megfélemlítsék, és sztrájktörőket alkalmazzanak – mondta Korózs, aki szerint a magyar miniszterelnöknek kéne Dunaújvárosban tárgyalnia.

Azt is bejelentette, hogy a közeljövőben írásbeli kérdések és közadatigénylés segítségével fogják kideríteni, hogy mi zajlik a gyárban a stratégiai partnerségi megállapodás megkötése óta.

Szél Bernadett szintén hangsúlyozta, hogy hatalmas küzdelem zajlik a dunaújvárosi Hankook-gyárban, az ellenzéki képviselők pedig „egyértelműen a dolgozók mellett állnak”.

A kormányzatnak Szél szerint is már régen közbe kellett volna lépnie, és a mélyére néznie a problémáknak. Emlékeztetett: kétévente van olyan baleset a Hankooknál, ami megelőzhető lett volna. Szél elmondta, a megyei munkaügyi hatóság vezetőjével folytatott beszélgetésből kiderült, hogy 2010 óta hétszer munkaügyi, nyolcszor munkavédelmi ellenőrzést végeztek az üzemben, és jelenleg is folyik egy vizsgálat.

Az ellenőrzések során borzalmas hibákat tárt fel a hatóság: a védőberendezés működésképtelen, légszennyezésmérést pedig el kellett utasítani. A vizsgálatok után 200 ezer és ötmillió forint közötti bírságokat szabtak ki a cégre.

Szél hangsúlyozta, ezeket az összegeket „mellényzsebből kifizetik a cégek”, a hatósági ellenőrzésnek jelen formájában nincsen elrettentő ereje.

Úgy látszik a kormány az olcsó bérek politikáját a munkavállalói jogok és a biztonságra vonatkozó követelmények leépítésével kötötte össze – tette hozzá, majd követelte a munkaügyi hatóságok dolgozóinak megfelelő felhatalmazással és eszköztárral való felruházását.

A Hankooknál múlt kedd óta zajlik a sztrájk, a munka törvénykönyvével ellentétes módon azonban a cég vezetése nem hajlandó tárgyalni a szakszervezettel. Ehelyett különböző megfélemlítési technikákat és fizetett sztrájktörőket alkalmaz.

A Mérce megkeresésére vasárnap Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke megerősítette, hogy a sztrájk egyre erősödik, a dolgozók kitartanak követeléseik mellett, miközben folyamatosan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez a kollégák.

A VDSZ szerint a cég sorozat jogsértéseket követ el a dolgozókkal szemben, amikor a Sztrájktörvényben foglaltakkal szemben nem hajlandó együttműködni a dolgozói érdekképviseletekkel. Vádolják a céget továbbá pszichés nyomásgyakorlással is, például a dolgozók hangosbemondón történő riogatása és zsarolása miatt. Ezeken felül kijelentik, hogy a Hankook törvényellenesen alkalmaz sztrájktörőket, akik nem is állnak a kft-vel szerződéses viszonyban.

A VDSZ elnöke megerősítette továbbá, hogy az általuk tapasztalt sorozatos jogsértések miatt a közeljövőben külön jogi eljárást is indítanak a Hankook Tire Magyarország Kft-vel szemben. Székely Tamás közölte, hogy ha a sztrájk követeléseit a cég teljesíti, természetesen elállnak a pertől.

A Hankooknál folyó küzdelmet folyamatosan követjük a Mércén, eddigi cikkeinket a témában itt olvashatjátok.