Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bírósághoz fordulnak a közszolgálati szakszervezetek a kormánnyal szemben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról a napokban mi is beszámoltunk, a kormány továbbra sem tárgyal a közszolgálati bérekről a 10 szakszervezetet, 42 ezer tagot és öbb százezer munkavállalót képviselő Országos Közszolgálati Sztrájkbizottsággal (OKSZ).

Az OKSZ januári megalakulása után ismertette a nyilvánossággal sztrájkköveteléseit, majd márciusban levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben jelezte, hogy a sztrájkbizottság tagjai kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek, a kormánytól pedig azt kérte, a sztrájktörvény 2. § (1) bekezdése értelmében jelöljön ki egy képviselőt, aki részt vesz az egyeztető eljárásban.

Az OKSZ sztrájkkövetelései

  1. A költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fizetési fokozatai – a fizetési fokozatokhoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – emelkedjenek a következőkre:
  • A1-nél 69.000 Ft-ról a minimálbérre,
  • B1-nél 77.000 Ft-ról a garantált bérminimumra
  • F1-nél 122.000 Ft-ról a garantált bérminimum 130%-ára, ami 2019-ben 253.000 Ft, amely egyben legyen a diplomás bérminimum.
  1. A köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 65. § (1) bekezdése szerinti illetményalapszámításának vetítési alapja a mindenkori minimálbér legyen.
  2. A költségvetési törvényben meghatározott, a Kjt. 69. §-a szerinti illetménypótlék számítási alapja 100%-kal emelkedjen.
  3. Azon közszolgálati ágazatok esetében, ahol ágazati pótlék (bölcsődei, szociális ágazati összevont, kulturális) került korábban megállapításra, a pótlék összege beszámítódjék az illetménynövekedés, a jubileumi jutalom, valamint egyes bérpótlékok számítási alapjába.

Erre a levélre még érkezett válasz – igaz, nem Orbán Viktortól, hanem Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkártól, és csak az derült ki belőle, hogy a kormány a sztrájkbizottság határozott kérését megkerülve külön-külön hívta el a szakszervezeteket különböző minisztériumi egyeztetésekre, így gyengítve az egységüket egy esetleges sztrájk előtt, egységes tárgyalást pedig láthatóan nem tervez, mivel ennek lebonyolítására senkit sem jelölt ki.

Ezt követően Földiák András, az OKSZ ügyvivője még két levelet intézett Orbán Viktorhoz azt kérve, jelöljön ki valakit, aki a kormány képviseletében tárgyalóasztalhoz ül velük a bérekkel kapcsolatban.

A harmadik levél után úgy döntött a sztrájkbizottság, hogy ha továbbra sem érkezik érdemi válasz a kormány részéről, bírósághoz fordulnak az ellehetetlenített tárgyalás miatt, illetve azt is közölték, folytatják a sztrájk előkészítését.

Az OKSZ tagjai

  • Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete
  • Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség
  • Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete
  • Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete
  • Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete
  • Pedagógusok Szakszervezete
  • Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete
  • Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete
  • Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete
  • Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Néhány nappal a harmadik levél kézbesítése után érkezett ugyan több válasz is a kormány részéről, a lényeg ezúttal is kimaradt:

továbbra sincs kivel tárgyalni a közszolgálati dolgozók rendkívül kedvezőtlen bérhelyzetéről.

Egészen pontosan négy levél érkezett az OKSZ-hez a hét elején, amelyből hármat is a közigazgatási államtitkár, Latorcai Csaba írt nekik. Ebben azt írja, hogy forduljanak a szociális ügyekben, az oktatásügyben, és kulturális ügyben helyettes államtitkárhoz – mondta el Földiák András az ATV-nek.

A negyedik levél pedig a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárától, Gondos Judittól érkezett, aki Marczinkó Zoltán államtitkárhoz irányította őket. Földiák ugyanakkor elmondta, nem elégedett a válaszokkal, hiszen

„az nem tárgyalóbizottság kijelölése”, hogy olyan helyettes államtitkárhoz forduljanak, akihez az ágazatok eddig is fordulhattak.

A helyzet tehát változatlan: a kormány nem kíván egységesen tárgyalni a 10 közszolgálati szakszervezetet tömörítő sztrájkbizottsággal, ezért várhatóan 10 napon belül a bírósághoz fordulnak, de a döntés csak szerdán lesz végleges.

Címlapkép: Mérce