Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem kapott egyenes választ Ujhelyi István arról, hogy kap-e állampolgárságot Gruevszki

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője írásbeli kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy megtudakolja, valóban beérkezett-e Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök magyar állampolgársági kérvénye a minisztériumhoz.

Gruevszki 10 évig vezette Macedóniát, de egy lehallgatási botrány miatt távoznia kellett posztjáról, miután pedig kétéves börtönbüntetését nem kezdte meg, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, és meglehetősen gyanús körülmények között – magyar diplomaták segítségével, miközben a macedónok bevonták az útlevelét – érkezhetett meg hazánkba.

Gruevszki a szerencsésebb menedékkérők közé tartozott, tavaly november 21-ig ugyanis összesen 165 kérelem érkezett a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalba, ezek közül nyolc eljárást megszüntettek, 88-at elutasítottak, 65 pedig még folyamatban van. Négy kérelmet bíráltak el pozitívan, ebből egy Nikola Gruevszkié.

A képviselőnek a belügyminiszter nevében nevében válaszoló Kontrát Károly államtitkár mindössze annyit válaszolt, hogy  a menedékjogról szóló törvény pontosan meghatározza, hogy a menekültügyi hatóság miről és kiknek adhat tájékoztatást, jelen esetben pedig sem a nyilvánosságnak, sem neki nem adhatnak felvilágosítást.

Ujhelyi kommentárja szerint ezt úgy lehet értelmezni, hogy

„Nem mondtak semmit, azt sem cáfolták, hogy Nikola Gruevszki kérvényezte volna már a magyar állampolgárságot. Ideje lenne, ha a kormány nem titkolózna Orbán Viktor jó barátjának ügyében és tisztességes módon tájékoztatná a magyarokat minden, a macedón politikusnak járó kedvezményt és státuszt illetően. Ahogyan ők szokták a plakátokra írni közpénzmilliárdokból:

mert jogunk van tudni.”

Az EP-képviselő hozzátette (valószínűleg az azeri baltás gyilkosra utalva):

„Legyen világos, hogy miközben a Fidesz semmi mást nem tud mondani a ‘migránsozáson’ kívül a hazánkat és Európát érő kihívásokra, addig kormányzati pozíciójukkal visszaélve adnak menedéket korrupt politikusoknak vagy épp engednek szabadon jogerősen elítélt gyilkosokat.”

Forrás: Népszava