Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szijjártó akkora naivát játszott az azeri baltás kiadatása kapcsán, hogy bérelt helye lesz a Nemzeti Színházban

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az ATV Egyenes Beszéd és Krug Emília műsorvezető vendége volt Szijjártó Péter csütörtökön, a téma pedig a keresztényüldözés volt, vagyis nem egészen. A műsor egy adott pontján ugyanis Krug rákérdezett, a keresztények védelmébe a legősibb keresztény ország, Örményország védelme miért nem tartozik bele, mondjuk az azeri baltás gyilkos kiadatása kapcsán, aki egy örmény férfit ölt meg.

Krug ezután azt is tudni szerette volna, nem gondolja-e azt Szijjártó, hogy egyértelmű volt, ha kiadják az azeri baltás gyilkos, akkor őt szabadon fogják engedni, mivel már magyarországi börtönbüntetése alatt nemzeti hős lett belőle azért, mert az ellenséges Örményország egy állampolgárát ölte meg.

Szijjártó erre kikérte magának, hogy a kormány előre tudta volna, ha átadják Azerbajdzsánnak a baltás gyilkost, akkor szabadon engedik majd hazájában. Krug érve ezzel szemben az volt, hogy kis külpolitikai odafigyeléssel lehetett volna tudni, hogy egy nemzeti hősként ünnepelt férfit nem fognak börtönben tartani a kiadatás után. Erre pedig Szijjártó bevetette a végső érvet:

Nem lehetett tudni, mert a nemzetközi jog szerint nem lett volna szabad elengedni.

Így várták otthon a baltás gyilkost, akiről nem lehetett tudni, elengedik-e. Fotó: MTI:hu

Majd egy briliáns csavarral „akkori magyar kormánynak” nevezi a 2010-ben alakult Fidesz-kormányt, amelynek ő is tagja volt, és amelyben feltehetőleg ő intézte ezt az ügyet.

Az azeri baltás ügye azután került ismét terítékre a nyáron, hogy kiderült, magas rangú azerbajdzsáni vezetők dollármilliárdokat költöttek szerte Európában politikusok lefizetésére. A pénzekből pedig jutott Magyarországra is, méghozzá 7 millió dollár.

A történetben pedig elég érdekesen következnek egymás után az események:

  • 2012 júliusától kezdve több tételben összesen 7 millió dollár érkezett egy magyarországi bankszámlára, az azeri elnök egyik fontos emberéhez, a miniszterelnökhelyettes Jakub Ejjubovhoz köthető offshore céghálón keresztül.
  • 2012 júliusában, alig egy hónappal az azeri baltás gyilkos kiadatása előtt Orbán Viktor és Szijjártó Péter is járt Azerbajdzsánban, és többek között találkoztak Jakub Ejjubovval is.
  • 2012 augusztus 31-én hazaengedtük Magyarországról Azerbajdzsánba Ramil Szafarovot, az azeri baltás gyilkosként elhíresült férfit, aki addig börtönbüntetését töltötte.

Szafarov azért került börtönben Magyarországon, mert baltával lefejezte a szomszéd szobában lakó örmény társát, aki Szafarovhoz hasonlóan a NATO Partnerség a Békéért programja keretében tanult nálunk. Az indíték a két nép közötti háborús konfliktus volt. Miután a magyar kormány kiadta a gyilkost Azerbajdzsánnak, egyetlen feltétele az volt, hogy Szafarovnak hazájában is le kell töltenie börtönbüntetését. Ez nem történt meg. A férfit nemzeti hősként ünnepelték, akit az azeri elnök köszöntött a repülőtéren.

(Forrás: ATV/444/Mérce)