Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbánék 2012-es azeri látogatása után indult meg az azeri megvesztegetési alap pénze Magyarországra, majd elengedtük az azeri baltás gyilkost

Ez a cikk több mint 6 éves.

2012 augusztusában egy ország bolydult fel, amikor a magyar külügy addigi véleményét hirtelen megváltoztatva kiadtuk az azeri baltás gyilkost Azerbajdzsánnak. Kedden kezdtek el megjelenni az európai médiában az OCCRP nemzetközi újságírói szervezet által felkutatott szálai az azeri kormány által működtetett Azeri Pénzmosodának, amely luxuscikkek mellett  újságírók és , politikusok megvásárlását is szolgálta. Az Átlátszó talált egy gyanús utalást a pénzmozgások között: 7 millió dollár érkezett nem sokkal a gyilkos kiadatása után az azeri lefizetési pénzekből egy magyar bankszámlára. Azt pedig nem tudjuk, mi lett utána a pénz sorsa.
balta.jpg

2012 augusztus 31-én repült haza Magyarországról Azerbajdzsánba Ramil Szafarov, az azeri baltás gyilkosként elhíresült férfi. Szafarov azért ült börtönben Magyarországon, mert baltával lefejezte a szomszéd szobában lakó örmény társát, aki Szafarovhoz hasonlóan, a NATO Partnerség a Békéért programja keretében tanult Magyarországon. Az indíték a két nép közötti háborús konfliktus volt. Miután a magyar kormány kiadta a gyilkost Azerbajdzsánnak, egyetlen feltétele az volt, hogy Szafarovnak hazájában is le kell töltenie börtönbüntetését. Ez nem történt meg. A férfit nemzeti hősként ünnepelték, akit az azeri elnök köszöntött a repülőtéren.

Az eset Örményországban, Magyarországon de a nemzetközi diplomáciai körökben is nagy felháborodást váltott ki. Szijjártó Péternek például szabadkoznia kellett, hogy nem az üzleti érdekek miatt engedtünk szabadon egy gyilkost.

Kedden nyilvánosságra került az is, hogy az azeri diktatúra politikai vezetése egy brit céghálón keresztül tartott fenn egy 2,9 milliárd dollár összértékű titkos pénzügyi alapot. Ezen keresztül fizettek ki befolyásos európai politikai szereplőket, újságírókat, hogy képviseljék a diktatúra érdekeit, de ezen a számlán mostak pénzt, illetve vásároltak luxuscikkeket is.

Az Átlátszó kedd esti cikkéből pedig az is kiderül, hogy Magyarországra is érkezett pénz, méghozzá 2012 júliusától kezdve, több tételben összesen 7 millió dollár, az azeri elnök egyik fontos emberéhez,  a miniszterelnökhelyettes Jakub Ejjubovhoz köthető off-shore céghálón keresztül. Minő véletlen: 2012 júliusában, alig egy hónnapal az azeri baltás gyilkos kiadatása előtt, Orbán Viktor és Szijjártó Péter is járt Azerbajdzsánban, és kivel találkoztak? Többek között Jakub Ejjubovval.

Természetesen ez még nem bizonyít semmit (és erre fokozottan hívnánk fel itt és most a figyelmet), de ez egy olyan szintű egybeesés, amit egy működő igazságszolgáltatással rendelkező országban ki kéne vizsgálni, több okból is.

– Egy ilyen összegű tranzakció és a külügy hirtelen pálfordulásának egybeesése felvet kérdéseket.

– Már maga a tény, hogy azerbajdzsáni kormányzati körök ilyen mértékű pénzmozgásokat (ez bőven több pénz, mint amennyit Soros György költ például civil szervezetek támogatására) szerveztek Magyarországon egy titkos politikai befolyásolásra is használt pénzalapból, óriási nemzetbiztonsági kockázat.

– Ilyen óriási politikai botrány lehetőségét rejtő gyanú esetén érdemes lenne megnyugtatni a közvéleményt, és elvarrni a szálakat, hogy a kormányzati befolyásolás gyanúját kizárhassuk.

– Ilyen óriási botrány lehetőségét felvető gyanúnál, ki kell vizsgálni, hogy lehet-e annak bármi alapja.

– Már az is elég veszélyes, hogy egy ilyen mértékű pénzmozgás a magyar szolgálatoknak nem keltette fel az érdeklődését. Érdemes lenne azt is vizsgálni, találkoztak-e ezekkel a tranzakciókkal a magyar nemzetbiztonságra vigyázó szervek

Persze tudjuk, nem élünk normális országban. De ez az ügy akkor sem szabadna, hogy lezáratlanul maradjon, mert az tálcán kínálja a lehetőséget bármilyen külső kormányzati befolyásoláshoz. Hiszen azt üzeni: nem lesz feltétlenül ennek következménye.

Ha pedig igaz lenne az a gyanú, amit az egymást metsző, de nem bizonyító tények sugallnak, az a modernkori magyar demokrácia egyik legundoritóbb ügye lenne. Az azt jelentené, hogy kormányzati tisztségviselőket fizettek le azért, hogy eladják az ország becsületét, és szabadon engedjenek egy gyilkost. Nagyon nem kéne ezt tisztázatlanul hagyni!

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.