Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Multiparadicsom: a magyar GDP több mint felét külföldi cégek állítják elő

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csak Írországban van nagyobb súlya a külföldi tulajdonú cégeknek, mint Magyarországon, legalábbis ez derült ki az Eurostat adataiból – írja a G7.

A portál cikke hangsúlyozza, ez azért jelent gondot, mert ezek a cégek kiszorítják a hazai vállalkozásokat a piacról, kevesebb adóterhet fizetnek és elszívják a legjobb munkaerőt és az állami forrásokat.

Az Eurostat által felhasznált adatok egyelőre csak 2008 és 2015 között érhetők el, és az utolsó év szerint a magyar vállalati GDP 52,46 százalékát, azaz több mint felét állították elő külföldi tulajdonú cégek.

További beszédes adat, hogy a 2010 és 2015 közötti időszakban a magyar gazdaság 26 százalékkal nőtt, a magyar tulajdonú gazdaság azonban csak 18 százalékkal, ellenben a külföldi cégek közel kétszer (!) ennyire gyorsan, 34 százalékkal.

A G7 cikke kiemeli, hogy a külföldi cégek alapvetően nagyobbak és fejlettebbek a magyar vállalatoknál, ám ezen túlmenően a külföldi cégek más, a kormányzattól kapott előnyöket is élveznek:

2010 és 2018 között 346 milliárd forint állami támogatást adott, valamint több száz milliárd forintnyi adókedvezményt adott a kormány a multiknak.

A gazdasági portál korábban már kiszámította, hogy a Magyarországon jelenlévő 30 legnagyobb multinacionális cég csak az általában igen gyakori, transzferárazási gyakorlatával minden különösebb kedvezmény nélkül is évente 48 milliárd forintnyi adót takaríthat meg. Ha viszont egy cégnek csak magyarországi jelenléte van, ezt a módszert sem veheti igénybe, ezzel további versenyhátrányba taszítva magát.

Arról, hogy egy a külföldi tőkével való összefonódás tekintetében mennyire is vagyunk védtelenek (vagy védettek) egy gazdasági recesszióval ciklussal szemben, a Magyarországon jelenlévő német tőke példáján keresztül itt és itt írtunk.

(G7)

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd