Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Bizottság is elítéli a kormány hajléktalan-ellenes intézkedéseit

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordult az Orbán-kormány hajléktalanokat sújtó törvénymódosítása miatt.

Közleményükből kiderül, hogy az Európai Bizottság is elítéli a kormány hajléktalan-ellenes intézkedéseit. Részletesen leírják, hogy az EU hányféle programot működtet azoknak a kormányoknak, amelyek nem üldözni akarják a hajléktalanokat kampány gyanánt, hanem valóban tennének a hajléktalanság ellen. Ilyen – a Bizottság által is felsorolt – eszközök lennének „az európai strukturális és beruházási alapok (különösen az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap), a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programja és az Európai Stratégiai Beruházási Alap” is.

„Ha nekünk, európai magyaroknak egy európai kormányunk lenne, akkor magyar hazafihoz méltó módon nem üldözné, hanem segítené a hajléktalanokat. És már ezzel keresztényebb lenne, mint az Orbán-kormány” – zárul a közlemény.

Mint azt korábban mi is megírtuk, a tavaly októberben életbe lépett hajléktalanellenes törvény lényegében megbukott.

Tavaly októbertől március 4-ig országszerte 338 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést a rendőrség „életvitelszerű közterületi tartózkodás” szabályainak megsértése miatt, ami már csak azért is érdekes, mert januárig ugyanez a szám 298 volt. Tehát az év első három hónapjában ötödannyi ilyen figyelmeztetés született, mint az előző év utolsó 3 hónapjában. Sőt, míg januárig 10 hajléktalan embert állítottak bíróság elé ezzel a passzussal, azóta egyet sem.

Vagyis a rendőrség a kezdeti nekibuzdulás után nem igazán forszírozta az intézkedést.

Korábban az érvelés az volt (többek között), hogy ezzel a törvénnyel lehet majd rávenni az utcán élő embereket, hogy inkább menjenek be a szállókra. Persze kiderült, hogy ez sem működőképes ötlet.

Ezzel kapcsolatban Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány elnöke a Népszavának elmondta, a törvény elfogadása óta nem érzékelik, hogy többen mentek volna be szállókra. Inkább azt látják, hogy az utcán lakó hajléktalan emberek a rejtőzködést választják. Ami viszont azt is jelenti, hogy kikerülnek a szociális munkások látóköréből is. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) vezetője, Breitner Zoltán megjegyezte: van olyan kerület, ahol a felére csökkent azok száma, akiket szociális munkásaik el tudnak érni, miközben a hajléktalanság problémája nyilvánvalóan nem szűnt meg.

A BMSZKI vezetője szerint összesen 10-20 olyan esetről tudnak, amikor a törvény miatt ment be valaki szállóra.

A Magyar Szociális Fórum több alkalommal is figyelmeztetett már arra, hogy a  hajléktalanságot kriminalizáló törvény nem tudja orvosolni a hajléktalanság problémáját. Ezen a télen március elejéig 164 honfitársunk vesztette életét kihűlés miatt, 36 százalékuk a szabad ég alatt halt meg.

Címlapkép: Fotó: Címlapképünkön egy korábbi eset látható, amikor a rendőrség egy hajléktalan férfi ellen indított eljárást a Móricz Zsigmond körtéren. / Mérce