Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Titkosított paksi szerződések: 3 év garancia, növekedő összeg, kormányzati ferdítések

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jávor Benedek, európai parlamenti képviselő másfél év pereskedés után elérte, hogy nyilvánosságra hozzák a paksi atomerőmű bővítésről 2014-ben a magyar kormány által a Roszatommal kötött tervezési és üzemeltetési szerződéseket.

„Hatalmas győzelem az átláthatóságnak és a magyar embereknek!” – értékeli a bírósági ítéletet Jávor, majd emlékeztet: azért nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, mivel a nyilvánosságra hozott dokumentumok a teljes szerződésállománynak csak egy kisebb részét jelentik, több ezer oldalnyi melléklet hiányzik még a publikált anyagból.

„Azért persze nem Magyarországon lennénk, ha a Magyar Nemzet gyakorlatilag a nyilvánosságra hozatal időpontjában csodálatos módon ne publikált volna egy cikket, amely arról tanúskodik, hogy már olvasták a szerződéseket. De hát tudjuk, hogy nálunk a rendőrségi, ügyészségi irattárakat, és ezek szerint Paks2 dokumentumtárát is a Pesti Srácok és a Magyar Nemzet kezeli.”

–  írja a képviselő, aki a további fejleményekről ma élőben is bejelentkezett Facebook-oldalán.

Jávor szerint precedens értékű ítéletről van szó, ennek nyomán további  dokumentumok nyilvánosságra hozatala is elérhető lesz, ezért a képviselő már ma adatigényléssel fordul a Paks II. Zrt.-hez, hogy a most nem publikált szerződésmellékteleteket is hozzák nyilvánosságra.

Bár Jávor egyelőre elemzi a cég honlapjára kikerült dokumentumokat, és összeveti őket a bírósági ítéletben foglaltakkal, hogy egyetlen oldal se maradhasson titokban, aminek a nyilvánosságát előírta a bírósági ítélet, néhány érdekességről már most beszámolt.

A szerződés nem védi kellőképpen a magyar fél érdekeit: lehetővé teszi például, hogy az eredeti 12,5 milliárd eurós áron felül az orosz fél további fizetési igényekkel álljon elő. Vagyis ha a magyar fél hibájából csúszás vagy költségnövekedés következik be, az orosz fél ráterhelheti azt a magyar félre.

Márpedig a projekt három éve csúszik, a szerződés alapján tehát megbukik a kormány állítása, miszerint fixáras szerződésről van szó, melynek nem növekedhet az összege.

A szerződésből az is kiderült, hogy az orosz fél által vállalt általános garancia 3 év.

„Az elektromos radiátoromra körülbelül ennyi garanciális idő van, de hogy egy 60 évig működő atomerőmű esetében az általános garancia 3 évre terjedjen ki, elfogadhatatlan.”

– mondta Jávor, aki szerint az orosz fél nem kíván érdemben felelősséget vállalni az esetleges meghibásodások költségeiért.

A kormányzati kommunikáció másik állítása is megdőlni látszik, miszerint a munkálatokban részt vevő alvállalkozók aránya a szerződés szerint akár 40 százalékos magyar részvételt biztosít.

„Ez egy egyszerű hazugság.”

– állítja Jávor, aki szerint

a szerződés egyetlen betűt sem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a magyar alvállalkozóknak milyen arányban kell részt venniük a projektben, az orosz félnek nem kötelessége a magyar beszállítókat előnyben részesítenie.

Ugyancsak érdekes kitétel, hogy a magyar félnek támogatnia kell az orosz fél alkalmazottainak Magyarországra érkezését, vízumszerzését, ezáltal – ahogy Jávor fogalmaz – „ki tudja, ki érkezhet Magyarországra és milyen tevékenységet folytathat.”

Ahogy arra a képviselő is felhívta a figyelmet, a most nyilvánosságra hozott szerződések hiányosak, több részük ki van takarva, így például a HVG által kiszúrt „Termiantion”, azaz „Szerződés felmondása” című bekezdés sem olvasható teljes terjedelmében.

Márpedig ez egy igencsak fontos rész, amiből kiderülne, mi történik akkor, ha megszűnik a szerződés (például egy új kormány úgy dönt, hogy mégsem szeretné Paks II-t.) Ám a közvélemény továbbra sem tudhatja meg, hogy a szerződés megszűnése esetén kell-e fizetnünk az oroszoknak, és ha igen, akkor pontosan mennyit.

Jávor a HVG-nek ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta,

„Bár egyelőre még nézzük az ítéletet, a Termination rész kitakarását a bíróság jóváhagyta, tehát ez önmagában nem megy szembe a döntéssel. A bíróság ezt a részt valóban méltányolható üzleti érdeknek tekintette, annak ellenére, hogy én úgy gondolom, ezek olyan részletei a projektnek, amiket tudnia kellene a nyilvánosságnak”

Jávor folytatja a nyilvánosságra hozott szerződések feldolgozását, és folyamatosan tájékoztatni fogja a nyilvánosságot az újabb információkról.