Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Harmadszorra is nemet mondott a brit parlament a Brexit-egyezményre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma szavaztak a Brexitről a brit alsóházban, a House of Commonsban Theresa May miniszterelnök Brexit-megállapodásának kilépésre vonatkozó részéről – ezúttal harmadszor, mivel az elmúlt két alkalommal nem ment át a javaslat.

Az Európai Unió a mai napot adta meg határidőnek a megállapodás elfogadására, ahogy ma volt a kilépés eredeti határideje, melyet az Egyesült Királyság kérésére kitoltak – május 22-ig a megállapodás mai elfogadásának esetére, míg amennyiben nem megy át a megállapodás, a briteknek április 12-én ki kell lépniük az EU feltételeinek megfelelően.

Tekintve, hogy ezúttal sem fogadták el a May-féle megállapodást, jelen helyzet szerint Nagy-Britannia két hét múlva kilép az Unióból.

Eddig az alsóháznak a kilépési megállapodások egyetlen verzióját sem sikerült támogatnia, erről ebben a cikkünkben számoltunk be, a mai – pénteki – szavazás előtt pedig May még azzal is kampányolt, hogy amennyiben megszavazzák a megállapodást, benyújtja a lemondását.

Habár továbbra is komoly társadalmi támogatottsága van a kilépésnek, a múlt héten megtartották a Londonban valaha volt talán legnagyobb tüntetést, melyen nagyjából egymillió ember vett részt, miközben már több, mint ötmillióan követelnek új szavazást – a Munkáspárttal együtt.

Miután ma sem fogadták el a javaslatát, többen, köztük Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke is lemondásra szólította fel May-t és kormányát, hogy új parlamenti választásokat lehessen kiírni.

Hétfőn ismét összeül az alsóház, ekkor fog az alsóház ismét szavazni arról, milyen jellegű jövőbeli együttműködést tud támogatni a kilépés utáni időszakra vonatkozóan, legutóbbi alkalommal a nyolc lehetőség közül egyet sem támogatott a képviselők többsége.

Azonban még ha jelenleg úgy is áll, nem biztos hogy tényleg kilépnek a britek két hét múlva.

Ugyanis addig április 10-én lesz egy sürgősségi EU csúcs, melyet nemrég jelentett be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

 

Ezen az Egyesült Királyság lehetőséget kap, hogy előálljon egy ajánlattal – amennyiben sikerül az alsóházban megegyezni valamiben, ami eddig látványosan sikertelen volt.

Ebben az esetben viszont az EP-választásokat is meg kellene tartani a szigetországban, mivel megállapodás esetére – kiszivárgott iratok alapján – az EU belengette a lehetőséget, hogy Nagy-Britannia jövő márciusig is az Unió tagja maradna, így lenne ideje a feleknek felkészülni.

Amennyiben ez nem sikerül, április 12-én megállapodás nélkül hagyja el az Egyesült Királyság az Európai Uniót.

A szavazás eredményének kihirdetése után némiképp csökkent az angol font árfolyama.