Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A BKV még 3%-ot emelne a béreken, a szakszervezet időt kért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újabb, az előzőhöz képest még 3%-os béremelést ígérő ajánlattal álltak elő, közölte a szakszervezeti hírügynökséggel az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). A fővárosi tömegközlekedési cég közölte az érdekképviselettel, a korábbi 5%-ról 8%-ra módosítják a béremelési ajánlatukat. AZ EKSZ az ajánlattal kapcsolatban elmondta, egyelőre annak kiértékelése folyik, de az előrelépés szerintük arra mindenképpen jó, hogy

az EKSZ a sztrájk előkészítését az ajánlat után szünetelteti a döntésig.

Azzal kapcsolatban, hogy az EKSZ tavaly szeptemberben még arról beszélt, valójában csak 15%-os átlagos alapbéremeléssel lenne elégedett a BKV-nál, most Naszályi Gábor, a szakszervezet elnöke azt közölte, soha nem állította, hogy nem lenne hajlandó tárgyalni „egy értelmes és tartalmas egyezségről, ám eddig nem volt ilyen.”

A BKV-t tulajdonló, munkáltatói szerepben fellépő fővárosi önkormányzat tehát ezt a további 3%-ot engedélyezte, mint a tárgyalások során kialkudható béremelést. Naszályi felhívta azonban arra is a figyelmet, korántsem bizonyos az, hogy feltételek nélkül aláírják a 8%-os béremelésről szóló megállapodást, azt csupán „biztató kezdetnek” tartja.

Az EKSZ elnöksége most az új ajánlatot sürgősen meg fogja tárgyalni, és megállapítja elfogadásának további feltételeit is.

Azt mindenesetre leszögezték, az ügyben az idő sürget, ugyanis ha hamarosan nem küldik el feltételeiket, akkor a Fővárosi Közgyűlés leghamarabb csupán májusban tudna határozni a megállapodás elfogadásáról.

A BKV-nál a dolgozók nagyobb részét képviselő EKSZ március 19-én döntött arról, elkezdik a cégnél a sztrájk előkészítését. Mint ahogy akkor fogalmaztak,

„elfogyott a BKV-sok türelme, […] mert keveslik a cégvezetés makacsul kitartott 5 százalékos béremelési ajánlatát.”

Az EKSZ korábban már nyílt levélben fordult a BKV vezetéséhez, hogy elmozdítsa azt merev álláspontjáról. A szakszervezet ebben leírja, hogy a vállalatnál tapasztalható emberhiányt kizárólag béremeléssel lehet orvosolni, ehelyett azonban több milliárdot költöttek új dolgozók felvételére, amit bérfejlesztésre is lehetett volna fordítani. A szakszervezet a korábbi évek elhibázott politikája helyett felelős döntéseket vár.

(Szakszervezeti Hírek)
Címlapkép: BKK / Facebook