Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz leszavazta a parkolási maffia felszámolására irányuló LMP-s javaslatot

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatót az LMP fővárosi önkormányzati képviselője, Gál József, amelyen a politikus elmondta: sürgősségi eljárásban határozati javaslatot terjeszt be a budapesti „parkolási maffia” felszámolása érdekében. Gál kezdeményezése felszólítaná Tarlós Istvánt olyan jogszabály kidolgozására, amely által a budapesti parkolás a fővárosi önkormányzat kizárólagos hatáskörébe kerülne, felülírva ezzel a kerületek jogosultságait.

Az LMP-s képviselő azt is elmondta: meg kell szüntetni a magáncégek alkalmazását, továbbá azt a gyakorlatot, hogy különböző alvállalkozókon keresztül „kifolynak a pénzek a rendszerből”.

Azt is hozzátette, a problémát nem oldja meg, ha a parkolóórákat bekötik a NAV-hoz, egyetlen fővárosi tulajdonú parkolási céget kell létrehozni.

A Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége azonban elutasította, hogy az LMP-s határozati javaslat egyáltalán napirendre kerüljön.

Gál József a Mérce kérdésére elmondta, pártja régóta szorgalmazza egy egységes budapesti parkolási cég létrehozását, függetlenül attól, hogy pár kerületben jól, máshol kevésbé jól működik a jelenlegi parkolási rendszer. Ezt készítette volna elő a beterjesztett javaslat.

Az önkormányzati képviselő szerint a kerületi polgármesterek nem akarnak tágítani a jelenlegi rendszer mellől, mert ez nekik egy plusz bevételi forrás. De arra is rámutatott, javaslata szerint az iparűzési adóhoz hasonlóan igazságosan visszaosztásra kerülnének a parkolási pénzek, szóval a kerületeknek ebből a szempontból nincs mitől tartaniuk.

Gál hozzátette: a felszólaló kerületi polgármesterek elmondták, fontos kérdést feszeget, „erről beszélnünk kell, de nem most”. Az LMP-s politikus holnap fogja bejelenteni, milyen további lépéseket tesz, hogy egyeztetés induljon ebben a témában.

A jelenlévők közül a napirendre vételt egyébként a Fidesz kerületi polgármesterei és képviselői nem szavazták meg, az MSZP tartózkodott, a DK-s Gy. Németh Erzsébet, a Párbeszéd két politikusa, Karácsony Gergely és V. Naszályi Márta, illetve a jobbikos Tokody Marcell szavazott igennel Gál javaslatára.

A fővárosi parkolás kormányzati és városvezetési ciklusokon átívelő korrupciós ügyeit a 444 által készített dokumentumfilm tárta fel. Az ingyenesen elérhető filmből kiderül, hogy több kerületben is pártokon átívelve történt a lebonyolítása a befizetett összegek „elfolyatásának”.

A délelőtt egyébként Karácsony Gergely zuglói polgármester és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s képviselő is sajtótájékoztató tartott az ügyben, miután Karácsony kedd este az ATV műsorában elismerte, hogy létezett Fidesz-MSZP háttéralku a parkolási rendszer ügyében Zuglóban. (Zuglóban egyébként a polgármester nyújtotta be a parkolási szerződést, hogy utána tartózkodjon a szavazásnál, amit a Fidesz és az MSZP közösen fogadott el.)

A sajtótájékoztatón (melyet alább videón is megnézhettek) Karácsony Gergely elmondta, hogy Zuglóban olyan parkolási rendszer működik, amely alkalmas a NAV-hoz való bekötésre, ezért ezt kérték is Varga Mihály pénzügyminiszteről. Azonban tisztában van vele, hogy nem csak erről szól a kirobbant botrány, és most kell mindent kitenni az asztalra, ezért felszólította a fővárosi vezetést és az összes budapesti kerületet, hogy tegyék nyilvánossá és hozzáférhetővé a parkolási rendszerekkel kapcsolatos összes megkötött szerződést, ahogy az Zuglóban is elérhető.

Arra a kérdésre, hogy két év alatt hogy tűnt el 800 millió forint a zuglói parkolási rendszerből, Karácsony úgy válaszolt, hogy a „zuglói számok falsak”, de most inkább nem menne bele az ügy részleteibe, és majd akkor lehet számháborúzni, ha minden kerület szerződése nyilvános lesz. Elmondta viszont, hogy egységes, budapesti szintű parkolási rendszert kellene bevezetni, amely megoldhatná a problémát.

A sajtótájékoztatón a Sétáló Budapest, az LMP és a Jobbik aktivistái is megjelentek, akik táblákkal és molinókkal emlékeztették a politikusokat az MSZP és a Fidesz között létrejött frigyre a parkolási biznisz kapcsán.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor