Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Parkolási pénzeken nyugvó, oldalakon átívelő korrupcióban folyik el a budapestiek jövője

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az év egyik legjobb filmjét hozta össze a 444 és Ács Dániel a budapesti korrupt parkolási rendszerről. De ez a film nem csupán mint film vagy médiatermék fontos. Persze el kell mondani, hogy mennyire fontos, hogy közösségi támogatásból készült, mennyire zseniális az alacsony költségvetéshez képest. De háromnegyed évvel az önkormányzati választások előtt, van még pár tanulság amit le kell vonni.

Nem akarok nagyon szpojlerezni, mindenki nézze végig a filmet. De az kiderül belőle, hogy 9 évvel a Fidesz hatalomátvétele után Budapesten még mindig a kormány-ellenzék törésvonalon átívelő korrupciós üzlet a parkolás.

Méghozzá ugyanazokkal a szereplőkkel, mint 20 évvel ezelőtt. Budapesten az oligarchizmus és a kétpárti bizniszpolitikai helyzete változatlan.

Ami pedig még ennél is szomorúbb, az önkormányzati választás előtt, nem is látszik, hogy ez változna, sőt.

Tarlós István egy interjúban például kifejtette, hogy tizenhat dolgot kért Orbán Viktortól az indulásáért cserébe, ebből tizenöt megvalósul, de a tizenhatodik nem fog. Ez pedig a parkolási rendszer átalakítása, mert Orbán Viktor nem hajlandó leszámolni ezzel a maffiával.

Hogy mi van? Budapest regnáló főpolgármestere tud egy a város fosztogató szervezett bűnözői csoportról, és nem kezd vele semmit?

Aztán ott van a kihívó, Karácsony Gergely, aki a film tanulsága szerint Zuglóban maga nyújtotta be a gyanús parkolási szerződést, hogy utána tartózkodjon a szavazásnál, amit a Fidesz és az MSZP közösen fogadott el.

Lehet, hogy én kerültem el a nyilatkozatokat Karácsonytól az ügy kapcsán, de csak egy, a rendszer megszavazásakor az Átlátszónak adott nyilatkozatot találtam erről:

„az általam ismert tények alapján nem vagyok meggyőződve arról, hogy a pályázó (mármint a legolcsóbb pályázó – szerk.) kizárása valóban indokolt. De mivel a kizárt cégnek többféle jogorvoslati lehetőség is rendelkezésre áll, a testület döntését nem kívánom megvétózni”.

Karácsony nem is vétózott és mint azóta kiderült, a zuglói parkolás egy veszteséges üzletté vált a 2010 előtt már büntető ügyig jutó Centrum Parkoló Kft. nevű cég lényegében utódcégének tekinthető zuglói parkolási cég alatt.

De persze ne legyünk igazságtalanok, hiszen miközben (ahogyan az Ács Dániel fimjéből kiderül), Orbán Viktor repteti a Centrum volt vezetőjét Kínába e-parkolást építeni, addig Budapesten még a költséges offline, parkolóórás rendszerre kötnek új szerződéseket sorra a kerületek, hogy aztán veszteségesek legyenek Újbudától Ferencvárosig.

És ha már Ferencváros: a kerület volt Együtt-ös képviselőjét, Baranyi Krisztinát a hírek szerint nem fogja támogatni az ellenzék, hogy közös jelöltként induljon a polgármesteri pozícióért a a IX. kerületben. Ez persze nem is meglepő, ha végignézzük a filmet, amelyből kiderül, hogy a helyi MSZP se nagyon maradt ki a ferencvárosi parkolási mutyiból.

A kérdés csak az, hogy miként lesz így jobb város Budapest? Mondhatnánk, hogy Puzsér Róberttől, de egyelőre ő is inkább az őt támogató LMP-nek is dolgozó közvéleménykutató intézet csesztetésével tölti az időt ahelyett, hogy mondjuk a Sétáló Budapest programhoz szervesen kapcsolódó parkolási rendszert ütné és vágná mindennap, választ követelve Tarlóstól és Karácsonytól is.

De meglátjátok, ahogy közeledik a választás, jönnek majd az ellenzéki jelöltek és követelik a szavazatunkat az Orbán elleni harcban, ahogy Tarlós István is el fogja mondani, hogy aki nem akar migránsokat, az csakis rá szavazzon. A parkolási pénzek pedig továbbra is befolynak majd a pártkasszákba, hogy aztán a pártokon belül azok az emberek szerezzenek pozíciókat és irányítást a többiek fölött, akik ezeken a pénzeken élősködnek.

Arra pedig ígéret nem lesz, hogy valaha megváltozik ez a korrupt rendszer, hiszen felelősen egyik jelölt sem ígérheti ezt meg, ugyanis akkor kifarolnának mögülük a támogatók.

Kiemelt kép: Mérce fotó