Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony a parkolási botrányról: most kell mindent kitenni az asztalra

Ez a cikk több mint 5 éves.

Karácsony Gergely és Horváth Csaba tartott sajtótájékoztatót a Zuglót is érintő parkolási ügyekről a Fővárosi Közgyűlés mai ülése előtt.

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergely megismételte, hogy Zuglóban olyan parkolási rendszer működik, amely alkalmas a NAV-hoz való bekötésre, ezért ezt kérték is Varga Mihály pénzügyminiszteről. Azonban tisztában van vele, hogy nem csak erről szól a kirobbant botrány, és most kell mindent kitenni az asztalra, ezért felszólította a fővárosi vezetést és az összes budapesti kerületet, hogy tegyék nyilvánossá és hozzáférhetővé a parkolási rendszerekkel kapcsolatos összes megkötött szerződést, ahogy az Zuglóban is elérhető.

Elmondta, hogy átlátható és jól működő parkolási rendszert követel, szeretne változtatni a rendszeren, és biztos abban, hogy az őt támogató pártok is elkötelezettek ennek a létrehozásában. A sajtótájékoztatón a Sétáló Budapest, az LMP és a Jobbik aktivistái[1] is megjelentek, akik táblákkal és molinókkal emlékeztették a politikusokat az MSZP és a Fidesz között létrejött frigyre a parkolási biznisz kapcsán. Karácsony nekik is üzenve elmondta, hogy főpolgármesterként a legfontosabb feladatának az átláthatóságot tartja, és szövetségesként tekint azokra is, akik most kritizálják őt.

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Arra a kérdésre, hogy két év alatt hogy tűnt el 800 millió forint a zuglói parkolási rendszerből, Karácsony úgy válaszolt, hogy a „zuglói számok falsak”, de most inkább nem menne bele az ügy részleteibe, és majd akkor lehet számháborúzni, ha minden kerület szerződése nyilvános lesz. Elmondta viszont, hogy egységes, budapesti szintű parkolási rendszert kellene bevezetni, amely megoldhatná a problémát.

A sajtótájékoztatón beszélt az MSZP-s Horváth Csaba is, akitől azt kérdezték, hogy ha két éve születhetett háttéralku az MSZP és a Fidesz között, mi lesz a biztosítéka annak, hogy a jövőben ez nem történik meg újra. Horváth erre úgy válaszolt, hogy nem kötöttek háttéralkut, és az MSZP a legkérlelhetetlenebb ellenfele a Fidesznek országos szinten és Zuglóban is.

A sajtótájékoztatón kitértek a Bálna tervezett eladására is, amely így fővárosi tulajdonból állami tulajdonba kerülne, illetve a folyamatosan csúszó e-jegyrendszerről is, Karácsony pedig bejelentette, hogy népszavazási kezdeményezésről szóló javaslatot terjesztenek elő a közgyűlésben a Római-partról, miután Tarlós is elmondta korábban, hogy már nincs ellenére, így az budapestiek közvetlenül fejezhetnék ki álláspontjukat az ügyben.

A fővárosi parkolás kormányzati és városvezetési ciklusokon átívelő korrupciós ügyeit a 444 által készített dokumentumfilm tárta fel. Az ingyenesen elérhető filmből kiderül, hogy több kerületben is pártokon átívelve történt a lebonyolítása a befizetett összegek elopásának. Zuglóban például Karácsony Gergely polgármester nyújtotta be a parkolási szerződést, hogy utána tartózkodjon a szavazásnál, amit a Fidesz és az MSZP közösen fogadott el. Hasonló módon a fideszes vezetésű IX. kerületben se maradt ki a helyi MSZP a botrányból.

Karácsony Gergely tegnap levélben fordult Varga Mihály pénzügyminiszerhez, hogy kössék be az adóhatósághoz a zuglói parkolóautomatákat, hiszen a zuglói parkolóautomaták erre már most is technikailag alkalmasak. Este pedig az ATV műsorában elismerte, hogy létezett Fidesz-MSZP háttéralku a parkolási rendszer ügyében Zuglóban. A műsorban az alábbi párbeszéd zajlott le a műsorvezető, Krug Emília és Karácsony Gergely között:

ATV: Akkor most öntsünk tiszta vizet a pohárba. Itt most akkor egy politikai háttéralku született az MSZP és a Fidesz között…

Karácsony: Hát naná, hát…

ATV: …amin ön nem tudott segíteni.

Karácsony: Hát ön egy újságíró, és fölfogta, hogy miről beszélgetünk, igen. Ez elég nagy baj, és elég rossz hír arra nézve, hogy én egyébként milyen politikai közösségnek a tagjaként indulok ezen a választáson, és ezen a helyzeten kéne változtatnunk.

ATV: Ezt az MSZP-sekkel nem akarta megbeszélni, hogy hát ez úgy mindannyiunk renoméjának árt?

Karácsony: De. Ebben a beszélgetésben vagyunk.

Az ezirányú kérdésekre azonban nem igazán válaszolt, és nem tért ki sem Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, sem az MSZP-s Horváth Csaba, utóbbi pedig továbbra is azt állította, hogy semmiféle háttéralkuról nincs szó.

[1] –  Javítás (14.05) – A szövegben eredetileg csak jobbikos aktivistákról írtunk, az akció szervezői utóbb hívták fel a figyelmünket a tévedésre, melyet javítottunk is.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor