Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A ciklus végéig maradnak a fideszes képviselők az Európai Parlament néppárti frakciójában

Ez a cikk több mint 5 éves.

A fideszes európai parlamenti képviselők egyelőre annak ellenére is maradnak az Európai Néppárt (EPP) frakciójában, hogy a pártcsaládban a múlt héten felfüggesztették a nagyobbik magyar kormánypárt tagságát – írta a Politico egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva.

Esteban González Pons, az EPP-képviselőcsoport egyik alelnöke arról számolt be, hogy nem érkezett kérelem egyik fideszes politikus frakcióbeli felfüggesztésére sem.

„A parlamenti frakció más, mint a párt. A frakcióban eddig senki nem kezdeményezett semmilyen döntést a fideszes képviselők tagságával kapcsolatban” – mondta a brüsszeli hírportál beszámolója szerint.

Ennek értelmében például Szájer József is megtarthatja alelnöki pozícióját a néppárti frakcióban.

Hozzátette, a képviselőcsoportnak megvan a maga eljárása egyes tagpártok vagy tagok kizárására vonatkozóan, sőt arra is van lehetőség és precedens, hogy valaki csak a frakciónak legyen tagja, az Európai Néppártnak nem.

González Pons elmondta, mindenekelőtt megvárják, hogy az EPP meghozza a Fidesz ügyében a végleges döntését, amelynek „következményei kell, hogy legyenek majd a frakcióra is”.

Hangsúlyozta azonban, hogy a képviselőcsoport nem fog semmilyen döntést hozni a május végi európai parlamenti választások előtt.

„Meglátjuk, mi történik utána” – fogalmazott a spanyol politikus.

A Politico rámutatott, hogy a pártcsaládokat és az EP-frakciókat gyakran csak laza kapcsolatok kötik össze, és eltérően működnek.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Azonnali múlt héten megkérdezte a néppárti frakciót a fideszes képviselők sorsát illetően. A frakció sajtóosztálya azt válaszolta, a jelenlegi parlamenti ciklusra már nem prioritás Szájer József frakcióalelnöki pozícióból való leváltása.

A május végi EP-választásokig már csak két ülése van hátra az Európai Parlamentnek, így most már bizonyos, hogy a Fidesz múlt heti néppárti felfüggesztése a frakcióban nem fogja kifejteni hatását.

Ám ha a felfüggesztés kitart a májusi EP-választásokon megválasztott új parlament felállásáig, akkor az új frakciópozíciókba már nem választhatnak a magyar kormánypárthoz tartozó politikusokat.

(Mérce / MTI)

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs