Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Galilei Kör: a századelő Soros-ügynökei?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kommunista-szabadkőművesek, akik elveszejtették a hazát? Lánglelkű progresszív fiatalok, akik csak egy jobb világot akartak? Csunderlik Péter történésszel beszélgettünk a Galilei Körről, a 20. század elejének progresszív-baloldali ifjúsági mozgalmáról, amelyhez Ady Endre is írt pár verset, és amelynek tagjai között egyként megtaláljuk a később világhírnevűvé váló Polányi Károly közgazdászt, vagy a diktátor Rákosi Mátyást.

Az 1956-os és az őszirózsás forradalom történetét bemutató fesztiválunk, a 2018-ban harmadik alkalommal megrendezett Szabad Október programjai között szerepelt a fenti előadás, amelyen Csunderlik Péter történész mesélt a századeleji ifjúsági mozgalomról. Most a Tanácsköztársaság kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából összefoglaló videó segítségével elevenítjük fel a beszélgetést.

A videót készítették: Csengel Karina és Pósfai Orsi

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!

...

A Mérce rendszeres olvasóit nem érheti meglepetésként, hogy megemlékezünk a tanácsköztársaság 100. évfordulójáról. Akik olvasnak minket, azt is tudhatják, hogy a proletárdiktatúra egyes módszerei - és sok tekintetben eszmeisége is - távol állnak tőlünk. Nem osztjuk azt a nézőpontot, amely az egyénre pusztán egy történeti folyamat végrehajtójaként vagy akadályaként tekint. És nem gondoljuk, hogy a társadalmi változás létrehozható felülről, az államhatalom megragadásával és az ellenállás erőszakos letörésével.

A kizsákmányolás, az elnyomás és az elidegenedés elleni harcnak erre a kudarcos és tragikus állomására két okból fontos emlékeznünk: egyrészt azért, mert az emancipációs küzdelmek fontos fejezete, és így valamiképp mindazoknak a saját története, akik a felszabadulás eszméivel azonosulnak. Másrészt azért fontos a megértés és számvetés szándékával emlékeznünk, hogy ellentartsunk az emlékezetet uraló hazug (szélső)jobboldali mítoszoknak. A jobboldali propagandával szemben mi nem kívánunk tömeggyilkosokból hősöket, vesztesekből bűnbakokat gyártani. Ezért a tanácsköztársaság megalakulásának 100. évfordulóján közölt cikkeink (korábbi írásainkhoz hasonlóan) a valós összefüggések feltárásán túl éppen a szereplők filozófiai, politikai és morális dilemmáival foglalkoznak.