Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lehet-e propaganda nélkül beszélni a Tanácsköztársaságról?

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Horthy-rendszerben stigmatizálták, a Kádár-korszakban piedesztára emelték, a rendszerváltás után nem beszéltünk róla, most újra a gyűlölet középpontjában áll. Mi volt a Tanácsköztársaság, mit jelent a proletárforradalom, hogy tekintettek rá a különböző korszakokban, és hogy kéne visszatekintenünk erre a 133 napra 100 év elteltével?

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!

Az 1956-os és az őszirózsás forradalom történetét bemutató fesztiválunk, a 2018-as Szabad Október programjai között szerepelt a fenti előadás, amelyen Apor Péter és Zeidler Miklós történészek kerestek válaszokat ezekre a kérdésekre. Most a Tanácsköztársaság kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából összefoglaló videó segítségével elevenítjük fel a beszélgetést.

Tanácsköztársaság 100

A Mérce rendszeres olvasóit nem érheti meglepetésként, hogy megemlékezünk a tanácsköztársaság 100. évfordulójáról. Akik olvasnak minket, azt is tudhatják, hogy a proletárdiktatúra egyes módszerei - és sok tekintetben eszmeisége is - távol állnak tőlünk. Nem osztjuk azt a nézőpontot, amely az egyénre pusztán egy történeti folyamat végrehajtójaként vagy akadályaként tekint. És nem gondoljuk, hogy a társadalmi változás létrehozható felülről, az államhatalom megragadásával és az ellenállás erőszakos letörésével.

A kizsákmányolás, az elnyomás és az elidegenedés elleni harcnak erre a kudarcos és tragikus állomására két okból fontos emlékeznünk: egyrészt azért, mert az emancipációs küzdelmek fontos fejezete, és így valamiképp mindazoknak a saját története, akik a felszabadulás eszméivel azonosulnak. Másrészt azért fontos a megértés és számvetés szándékával emlékeznünk, hogy ellentartsunk az emlékezetet uraló hazug (szélső)jobboldali mítoszoknak. A jobboldali propagandával szemben mi nem kívánunk tömeggyilkosokból hősöket, vesztesekből bűnbakokat gyártani. Ezért a tanácsköztársaság megalakulásának 100. évfordulóján közölt cikkeink (korábbi írásainkhoz hasonlóan) a valós összefüggések feltárásán túl éppen a szereplők filozófiai, politikai és morális dilemmáival foglalkoznak.