Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így fog kinézni a CEU új, bécsi kampusza

Ez a cikk több mint 5 éves.

Közzétette új, bécsi kampuszának építészeti látványterveit a Közép-európai Egyetem. A hivatalosan kiadott közlemény szerint a most még Budapesten és a New York államban, USA-ban található Annandale-on-Hudsonban is működő, angol oktatási nyelvű egyetem új kampusza az osztrák főváros 10. kerületében, Favoritenben, a Quellenstrasse 51. alatt készül el, és egy átalakított, hatszintes irodaházat jelent:

Építészeti látványterv (Central European University)

Az egyetem vezetésének mai, angol nyelvű közleménye úgy fogalmaz, hogy

„Mivel Magyarországon az elfogadott Lex CEU megtiltja a Közép-európai Egyetemnek hogy új diákokat fogadjon, a CEU 2018 decemberében bejelentette, hogy minden új diákját új, bécsi helyén várja majd 2019 szeptemberétől. A 2019-2020-as tanítási év az átmenet éve: az ekkor felvett diákok mind az új, bécsi kampuszon, mind pedig Budapesten folytatják majd tanulmányaikat, míg visszatérő diákjaink teljes egészében Budapesten fejezhetik be azokat”.

Az egyetem vezetése hangsúlyozta a kommünikében, hogy Magyarország kormányával ellentétben az intézmény a jobboldali osztrák szövetségi kormány és a szociáldemokrata bécsi városvezetés bizalmát és támogatását egyaránt élvezi. Így e helyütt is köszönetet mondtak mostanában befejeződő, új kampuszépületüknek nyújtott támogatásáért Michael Ludwig bécsi városvezetőnek (SPÖ), Michael Häupl volt bécsi polgármesternek (SPÖ), Sebastian Kurz osztrák kancellárnak (ÖVP) és Heinz Faßmann oktatási miniszternek (pártonkívüli) a „tanszabadság iránt való elkötelezettségük” miatt.

Liviu Matei, a CEU vezető adminisztrációs felügyelője  a közlemény szerint azt is elmondta,

„az új épület az egyetem világszínvonalon is jegyzett kutatási-oktatási munkájának folyamatosságát jelképezi, de új együttműködéseket, egyetemi partnerségeket is hoz majd.”

A 6 emeletes épület összterülete közel 20.000 négyzetméter, így az a CEU jelenlegi összes budapesti tanszékének és könyvtárának lépcsőzetes átköltöztetésére elvileg teljesen megfelelne.

ÉPÍTÉSZETI LÁTVÁNYTERV Central European University

Ez és a most kiadott nyilatkozat is erősen utal arra, hogy Manfred Weber európai néppárti csúcsjelölt, és Markus Söder bajor miniszterelnök ajánlata ellenére, melynek értelmében bajor állami, egyetemi garanciák keletkeznének arra nézve, hogy az egyetem zavartalanul tovább működhessen Budapesten, az egyetemi vezetés egyelőre tartja magát a 2018 decemberében kialakított menetrendhez, melynek értelmében 2020-ig elköltözik Budapestről.

A bécsi Favoriten városnegyed egyébként a 2018-as választási kampány hajrájában sok millió magyarnak éghetett be az agyába, Lázár János ugyanis innen, a Favoritenstrasséról jelentkezett be komoly derültséget keltő rövid videójában, amelyben azt állította, hogy az osztrák főváros e városrésze a „bevándorló hátterű” emberek miatt pokollá változott, ám ebből a videóban semmi sem látszott.

Nem mindenki látszik azonban a költözés miatt az egyetemen olyan lelkesnek, mint a mostani közlemény szerint, az egyetem vezetése. A napokban a CEU „radikális diákkollektívája” ugyanis angol nyelvű kiáltványt is közzétett, amelyben aggodalmaikat fejezik ki a Soros György által alapított, főként társadalomtudományokkal foglalkozó magánegyetem diákjainak sorsát, helyzetét illetően.

A kiáltvány ugyanis azt írja:

„Most a CEU-nak költöznie kell. Mivel masszív, és abszolút kiterjedt, föl kell szednie magából annyit, amennyit egyszerre el tud vinni, és azt tervezi, átdobja magát a határon a legközelebbi (állítólag) kevésbé despotikus országba abban reménykedve, hogy ott majd túlélhet. A fájdalom és nehézségek, amelyek egy ilyen feladattal járnak, egyértelműek mindannyiunk számára. Hogyan fogjuk ezt kifizetni? Emelkedni fognak az ösztöndíjaink? Mi fog történni a diákokkal, akik már itt vannak? Hogyan tudnak majd a tanárok családjaikkal együtt közlekedni a két központ között? Hogyan fogja így a (budapesti) személyzet megőrizni munkahelyeit? Hol fogunk élni? Lesznek olyan tanszékek, amelyeket visszavágnak? Lesz akinek költöznie kell, míg mások maradnak majd? Visszatér-e valaha a CEU? Hogyan változtat mindez a CEU-n magán?

A kérdések megválaszolását az egyetem felsővezetése részéről egyértelműen meghiúsítja hogy az egyetem képtelen olyan gyorsan és határozottan cselekedni, mint például számos cégeik egyike, amely egyik napról a másikra megszabadul alkalmazottaitól, könnyedén átlibben a határon és egyáltalán nem panaszkodik az ‘integritását’ érő fenyegetések miatt.”

A szövegből úgy tűnik, hogy a CEU diákjainak egy csoportja legalábbis komolyan aggódik tehát a Bécsbe költözés körül kavargó, megválaszolatlan kérdések miatt, és noha annak kényszerű voltát elismeri, a tanulók mégis úgy vélik,

a döntés alapvetően akadályozza az egyetem eddigi életének teljeskörű folytatását.

Az eredetileg Soros György által 1993-ban, kifejezetten Budapestre alapított, amerikai oktatási rendszerű Közép-európai Egyetem (KEE-CEU) magyarországi oktatási jogai 24 év után, 2017 márciusában kerültek veszélybe, miután a harmadik Orbán-kormány benyújtotta Lex CEU néven azóta elfogadott törvénytervezetét, amely bonyolult jogi nyelvezettel gyakorlatilag eltiltaná a felsőoktatási intézményt attól, hogy Magyarországon legálisan működhessen.

A kiterjedt, hosszú jogi huzavonát többször igen jelentős, a CEU-ért kiálló tüntetéshullámok is kísérték Budapesten, az egyetem viszont végül 2018 decemberében úgy döntött, a rendezetlen helyzet miatt új évfolyamot Budapesten már nem, csak Bécsben indít majd.

Ez után a döntés után, a Fidesszel kapcsolatos európai néppárti aggályok miatt lépett közbe ez év márciusában Manfred Weber bajor néppárti csúcsjelölt, aki Budapestre látogatva a CEU rektorával, Michael Ignatieffel és Orbán Viktorral is tárgyalt. Weber ekkor elvi de nem jogi garanciákat hozott a bajor kormánytól és a müncheni Műszaki Egyetemtől, amelynek értelmében utóbbi és a BMW autógyár is beszállna a CEU finanszírozásába, így az EU-s intézményként elvileg kikerülhetné a Lex CEU-t.