Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyászolják és visszavárják a CEU-t – így reagált az ellenzék az egyetem költözésére

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ellenzéki pártok egyhangúlag elítélően reagáltak arra a hírre, hogy a CEU 2019 szeptemberében minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el. A Momentum gyertyagyújtással emlékezett az egyetem budapesti jelenlétére.

Az MSZP részéről Hiller István hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az egyetem lépése az elmúlt hetek történései alapján nem meglepő, de szomorú és logikus. A „rombolás diadalnapjáról” beszélő politikus kijelentette, hogy az intézmény ügye már másfél éve, a felsőoktatási törvényhez benyújtott módosító javaslattal eldőlt. Az ítélet hamarabb megszületett, mint hogy megtartották volna a tárgyalást – mondta.

Egy percig sem szakmai ügyről volt szó, hanem politikairól – ismertette álláspontját az Országgyűlés szocialista alelnöke. Az egyetem ugyanis mindent teljesített, amit a magyar kormány, illetve a módosított felsőoktatási törvény előírt számára – hangsúlyozta. A mostani eset Hiller szerint több, mint az akadémiai és kutatási szabadság megsértése –  hétfőn egy olyan intézményt űztek el, amelyet egy szövetséges ország is elismert, ilyen a rendszerváltozás óta nem történt Magyarországon – tette hozzá. Amennyiben a diplomáciában a nemkívánatos személyt persona non gratának nevezik, akkor hétfőn új kifejezés született, a kormány bevezette a „nem kívánt egyetem”, azaz az „universitas non grata” elnevezést – fogalmazott.

A Párbeszéd mélységesen elítéli, hogy az Orbán-kormány kidobta az országból Magyarország legsikeresebb és legfontosabb felsőoktatási intézményeinek egyikét. Ezzel Orbánék – akik között bőven találunk CEU-n végzett politikusokat – beleütötték az utolsó szöget az oktatás és a tudomány szabadságának koporsójába –írták mai közleményükben.

A magyar kormány a CEU Bécsbe üldözésével kiírta magát a demokráciák közösségéből: politikailag motivált alapon zárat be és privatizál egyetemeket, korlátozza a diákok oktatáshoz való jogát, tudatosan teszi tönkre a magyar oktatási rendszert.

Az LMP azt emelte ki, hogy utoljára a kommunizmusban zártak be Magyarországon egyetemet. A CEU elüldözése szerintük az európai értékek elárulása, egyszerre csapás a magyar tudományos életre és felsőoktatásra. A párt szerint az Orbán-kormány már sosem mossa le magáról, hogy a nemzeti érdeket semmibe véve, politikai alapon lehetetlenített el egy jól működő, sikeres egyetemet, ami már eddig is magyar fiatalok ezreit tartotta itthon. Az LMP hazavárja a CEU-t Budapestre – tették hozzá.

A Momentum Költözik a CEU – Megemlékezés a szabad oktatásról elnevezéssel szervezett eseményt hétfő estére, amelyen több tucat résztvevő gyújtott gyertyát a távozó egyetem emlékére. A megemlékezésen ott volt a párt elnöke, Fekete-Győr András is, aki a Mércének arról beszélt, hogy elvesztettük a korszerű tudás egyik bástyáját, és ezt gyászolják most az esemény résztvevői.

A politikus elsősorban azoknak a rektoroknak, dékánoknak, felsőoktatási vezetőknek felelősségét firtatta , akik nem emeltek szót társintézményük elüldözése ellen, és akiknek szerinte egységesen kellett volna fellépniük, és azt mondani, hogy addig nem oktatnak, amíg a kormány alá nem írja az ominózus államközi megállapodást New York állammal, amely biztosította volna a CEU hazai működését.

Fekete-Győr arra is rámutatott, hogy Európában utoljára 1943-ban, a nácik által megszállt Oslóban zárattak be egyetemet.

Az emlékezés képsorai, és a Fekete-Győr Andrással készült rövid interjúnk az alábbi videón tekinthető meg:

(MTI, Mérce)