Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics az MTA melletti tüntetés előtt jelent be engedményeket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ATV.hu-n jelent meg Csuhaj Ildikó főmunkatárs interjúja Palkovics László Innovációs- és Technológiai miniszterrel, melyben Palkovics hosszasan és részletesen fejti ki, miért is lesz jobb a kormány szerint mindenkinek, ha átalakítják az MTA működését.

Valamint bejelentette, a kutatók még egy darabig továbbra is megkapják a fizetésüket, az akadémiai törvény módosítását pedig csak szeptemberben nyújtják be, amennyiben májusban nem tudnak megállapodni az akadémiával.

Az interjúban a miniszter továbbra is kitart azon nézete mellett, miszerint az akadémia átalakítása után a német modell szerint fog működni, miközben maguk a német intézetek – és kutatók – állítják ennek ellenkezőjét, továbbá sokan a putyini Oroszországban működő tudományirányításhoz hasonlítják a rendszert.

A miniszter többször is hivatkozik az interjúban német vállalati közegben szerzett tapasztalataira, melynek kapcsán nem az merül fel a beszélgetés során, hogy a német ipar érdekeit szolgálná miniszterként és az akadémia átalakítása valójában a piaci szereplőknek fog kedvezni, hanem az ott elsajátított tárgyalási kultúrája.

Palkovics azt is tagadta, hogy zsarolná Lovász Lászlót, az akadémia elnökét a tárgyalásokon – aki korábban maga sugalmazta ezt egy levelében – miközben az MTA finanszírozása az ő minisztériumán múlik, és gyakorlatilag bármikor elő tud idézni olyan helyzetet, melyben a forráshiány az akadémia működését veszélyeztetné.

A miniszter nem egyetlen egyszer nem felejti el hangsúlyozni, maga is akadémikus, ezzel támasztva alá, hogy nem akar rosszat az akadémiának, ami – ha már innen fogjuk meg a dolgot –

némiképp szembe megy szintén sokat hangsúlyozott németországi üzletember attitűdjeivel, melyből kiindulva ezen logika alapján arra kellene következtetnünk, hogy a német ipar érdekeit szolgálja ki minisztériumban végzett munkájával – ezen elméletet némiképp munkássága is alátámasztja.

A miniszter kifejezte abbéli reményét, hogy Lovász nem fog lemondani, és sikerül oly módon megegyezni, hogy az mindenkinek jó legyen, vagyis a mai MTA melletti tüntetés előtt jóval békülékenyebb hangot ütött meg, mint korábban – ahogy azt is elmondta, az eddigi megállapodásokon is továbbra is változtathatnak.

A miniszter békülékenysége és az engedmények bejelentésének időpontja tehát már csak ezért is érdekes – azzal, hogy engedett némiképp a gyeplőn, nyilvánvalóan a tiltakozás élét igyekszik elvenni.

A délután kettőkor az akadémiánál kezdődő tüntetésről percről percre fogunk közvetíteni portálunkon, továbbá élő videós közvetítéssel fogunk jelentkezni Facebook oldalunkon.

Az MTA szétverésével kapcsolatos eddigi cikkeinket itt éritek el.

via ATV.hu

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd