Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csütörtökön újabb tüntetés lesz az Akadémiáért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma, az MTA kutatóintézeti hálózatának dolgozóiból szerveződő csoport újra tüntetést hirdetett csütörtök 14 órára a Magyar Tudományos Akadémia épülete elé. A hétfőn közzétett esemény felhívásában a szervezők az írják:

„A Magyar Tudományos Akadémia a magyar kultúra és tudomány megőrzésének és fejlődésének letéteményese. A közel 200 éves nemzeti intézményünknek most mégis fennmaradásáért kell küzdenie.

Palkovics miniszter azzal zsarolta meg a Magyar Tudományos Akadémia vezetőségét, hogy erővel veszi el a kutatóhálózatát, ha arról nem mond le önként.

A miniszter eljárása méltatlan, a megfogalmazott diktátum pedig elfogadhatatlan.

Zsarolással nem lehet kikényszeríteni a Magyar Tudományos Akadémia átalakítását. Arról kizárólag szakmai érvek mentén hozható döntés.”

Arra buzdítanak mindenkit, hogy az MTA épülete előtt gyülekezve mutassák meg az épp bent ülésező elnökségnek, hogy „az Akadémia nem pusztán tégla és habarcs.”

Az MTA elnökségének asztalán az a szándéknyilatkozat fog feküdni, amelyet Lovász László, az Akadémia elnöke és Palkovics László innovációs miniszter hoztak tető alá másfél hete. Ebben Lovász tudomásul veszi a kormány szándékát az akadémiai kutatóintézeti hálózat leválasztásáról, ám ragaszkodik a hálózat egyben maradásához, illetve ahhoz, hogy a leválasztott intézményrendszer irányító testületébe az Akadémia és a kormány paritásos alapon küldhessen delegáltakat.

Palkovics cserébe vállalja, hogy május végéig a kutatóintézetek megkapják azokat a dologi költségeket, amelyeket január elsejétől befagyasztott az innovációs minisztérium, és amelyek hiányában a kutatóhálózat már most is komoly anyagi nehézségekkel küzd.

Az Akadémia Dolgozók Fóruma az MTA vezetőségének megfutamodásaként értékelte a szándéknyilatkozat aláírását.

A csütörtöki tüntetésen vonulás is lesz, mint a szervezők írják:

„a Lánchídon átvonulva tudassuk a miniszterrel, hogy minket nem lehet zsarolással megfélemlíteni.”

Címlapkép: Mérce