Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Salvini, Orbán szövetségese se hiszi el hogy közös megegyezéssel függesztették fel a Fideszt az EPP-ben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután tegnap felfüggesztődött a Fidesz tagsága az Európai Néppártban, mely az Európai Unió jobbközép – tehát például nem szélsőjobboldali – pártjait tömöríti elvileg az Európai Parlamentben (és az európai politikában), a Fidesz természetesen megpróbálta sikerként, közös megegyezéses döntésként eladni, hogy csúnya vége lett az összebalhézásnak.

Ezt azonban úgy tűnik, még szövetségesei se vették be

írja a 444.hu.

Ahogy a lap írja, Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes – Olaszország egyik de facto vezetője – a szélsőjobboldali Liga párt vezetője „abszurdnak” nevezte Orbánék „felfüggesztését” a Néppártban, hisz a párt „népe jogait, jólétét, munkáját és biztonságát védi”.

A 444 a Magyar Nemzet alapján írta meg az olasz reakciókat, amiben a még érdekesebb, hogy – legalábbis csütörtök reggel kilenc előtt – miközben elbüszkélkedik az olasz szélsőjobboldali szövetséges (ismerős?) véleményével, a kormánypárti lap sem igyekszik helyre tenni Salvini tévedését.

A Magyar Nemzet ugyanakkor arról is beszámol, hogy a Ligával koalícióban kormányzó Öt Csillag Mozgalom (MS5) témában nyilatkozó – vélhetően a párt álláspontját képviselő – EP-képviselője, nem volt elragadtatva a Fidesz és a Néppárt megállapodásától

„Az EPP ismételten bizonyította álszentségét, amikor egy olyan párttal állapodott meg, amelynek nézetei védhetetlenek”

– nyilatkozta, vélhetően a magyar kormány sokszor fasisztoidnak titulált tevékenysége, a sokat támadott és sokak szerint a nácik propagandájára emlékeztető plakátkampányra, egyetemek elüldözésére, valamint kismillió más, az EU-ban negatív visszhangot kiváltó fideszes intézkedésre utalva.

Az MS5 politikusa szerint Orbán és pártja tevékenysége hovatovább ellentétes Olaszország és az olaszok érdekeivel, így nem is Olaszország barátja.

Ezt a Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint a miniszterelnök (a miénk) és a belügyminiszter (az olasz) némiképp eltérően értelmezik, ahogy azt a korábbiakban is megszokhattuk tőlük, kölcsönösen körbeudvarolták egymást.

A barátságnak természetesen fontos aspektusa a menekültellenesség, ennek szemléltetéséhez az olasz sajtó orbánista ágának Magyar Nemzetben (és MTI-n) megjelent szemléje remek támpontot nyújthat, álljon hát alább a ‘Nemzet cikkének utolsó bekezdése vágatlanul:

„Olasz sajtóbeszámolók szerint brüsszeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor mély tiszteletét fejezte ki Salvini iránt, akit a római kormány kulcsemberének nevezett. A magyar kormányfő kijelentette, Magyarország példát mutatott arról, hogy a migrációt meg lehet állítani szárazföldön. Matteo Salvini és az új olasz kormány pedig azt bizonyította, hogy a migrációt a tengeren is meg lehet állítani – idézte Orbán Viktor szavait az olasz sajtó.”

Az olasz tengeri „határzár” mentén a tengerbe fulladt menekültek ezreiről – a beszámolók alapján – nem esett szó.

A Néppárt és a Fidesz csörtéjéről szóló beszámolóinkat itt lehet elérni.

via 444 / MN