Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz hétpontos sorosozással és migránsozással reagált az Európai Bizottság kritikáira

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kovács Zoltán kormányszóvivő vasárnap reggel a Kossuth Rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte „ésszerűtlen” lenne a Fidesz esetleges kizárása az Európai Néppártból, hiszen a Fidesz védi a „keresztény Európát”.

A Fidesz az elmúlt időszakban nagy lendülettel ment neki az Európai Bizottságnak, ennek talán legbotrányosabb pontja az a plakát-kampány, amely az EB jelenlegi elnökét, Jean-Claude Junckert, illetve Soros Györgyöt ábrázolja, különféle kiragadott idézetekkel riogatva, ráadásul a Fideszt mint pártot fel sem tüntetve.

A plakátok, illetve a tényekkel való kreatív bánásmód akkora port kavart, hogy a héten előfordult, hogy Szijjártó Péter külügyminisztert nem fogadta Baden-Württemberg miniszterelnöke.

„A megbeszélést én mondtam le a Jean-Claude Juncker ellen folytatott magyar plakátkampány miatt. Ez a rágalmazó hirdetés Európa-ellenes, és sérti közös európai értékeinket.”

– nyilatkozta a német tartományi kormányfő.

Ezen felül egyre nagyobb nyomás nehezedik Manfred Weberre, a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt vezetőjére, immár minden ötödik tagpárt követeli a Fidesz kizárását a konzervatív frakcióból. A néppárt csúcsjelöltje így nem csoda, ha a plakátok eltávolítását és Orbán bocsánatkérését követelte.

A Fidesz szombaton ugyan bejelentette, hogy március 15-ig leszedik a plakátokat, de Orbán Viktor egy rádióműsorban kifejtette, hogy lesznek újak, amelyek immár a pártnak az álláspontját fogják tükrözni, és Juncker helyett Frans Timmermans fog szerepelni rajtuk, aki a mérsékelt baloldali frakció jelöltje, jelenleg az EB alelnöke.

A Fidesz EB-t támadó állításait 7 pontban cáfolta egy héttel ezelőtt a Bizottság, erre a cáfolatra vasárnap írt egy viszont-cáfolatot a Fidesz:

  1. A Fidesz szerint a „kötelező beléptetési kvótát” nem vonták vissza
  2. A Fidesz szerint a tagállamok „határvédelmi jogait” igenis felülírnák
  3. A Fidesz szerint a „migránsvízum” bevezetését „támogatta az Európai Bizottság”
  4. Több pénzt adna az EU a „migrációt támogató” szervezeteknek
  5. Kapnak pénzbeli támogatást a menekültek, és ezeket a segítségeket KÁRTYÁRA utalják
  6. A Fidesz szerint „kísérleti projektekkel legalizálnák a migrációt”
  7. A Fidesz szerintem is egy, hanem többféle módon „csökkentenék a bevándorlást ellenző országok pénzügyi támogatását”
Forrás: ec.europa.eu  (Európai Bizottság); origo.hu
Címlapkép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna