Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A junckeres plakátok miatt nem fogadja Szijjártót egy német tartományi miniszterelnök

Ez a cikk több mint 5 éves.

A hvg.hu adott hírt, hogy Baden-Württemberg tartomány zöld miniszterelnöke lemondta stuttgarti találkozóját a magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. Winfried Kretschmann az európai értékekhez méltatlannak tartja ugyanis a Jean-Claude Junckerről készült plakátokat, ami szerinte rágalmazó is.

„A megbeszélést én mondtam le a Jean-Claude Juncker ellen folytatott magyar plakátkampány miatt. Ez a rágalmazó hirdetés Európa-ellenes, és sérti közös európai értékeinket.”

Az alapvetően gazdasági témájú találkozón Magyarországnak egyértelműen érdeke lett volna részt venni, hisz ebben a tartományban székel a Bosch és a Mercedes is, amely cégekhez sok magyarországi beruházás tartozik.

Szijjártó Péter tegnap a BBC-nek is nyilatkozott a plakátokról, szerinte természetes, hogy kampány idejére elárasztják az utcákat – ezzel kvázi elismerte, hogy a kormány közpénzből pártkampányt folytat. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy ha a kampány részei ezek, akkor miért nincs feltüntetve, hogy melyik párthoz tartoznak.

A plakátokon lévő állításokat cáfolta az Európai Bizottság is, Szijjártó szerint azonban ez csak hazugság.

Itthon Momentum akciózásba kezdett a plakátok kapcsán és ellenkampányt, egy úgynevezett „valóság-kampányt” indítottak el, amelynek keretében olyan közérdekű információkkal ragasztják át a kormány plakátjait, amik rámutatnak például olyan problémákra, hogy nincs elég háziorvos és 4000 tanár hiányzik az iskolákból.

Ujhelyi István pedig azt kéri a Fidesz pártcsaládjától, az Európai Néppárttól, hogy zárják ki onnan a Fideszt, és a kormányzati plakátok stílusában tájékoztató szórólapot készített Orbánról a néppárti képviselőknek.

Címlapkép: MTI / KKM / Mitko Sztojcsev