Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP aláírásgyűjtésbe kezd az ország EU-tagsága mellett

Ez a cikk több mint 5 éves.

Sajtótájékoztatót tartott ma – azaz csütörtökön – Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, melyen a párt Európai Parlamenti választási programjáról és az ország EU-tagságának fontosságáról beszélt többek közt.

Kifejtette, elképzelhető, hogy amennyiben az Unió elfogadja azt – az egyébként Manfred Weber Európai Néppárti vezető nevével fémjelzett – javaslatot miszerint jogállami feltételekhez kötik az uniós pénzek kifizetését, Magyarország nem fog hozzájutni az uniós forrásokhoz, mivel idehaza nincs jogállam.

Emlékeztetett: Orbán ki is lépne ez esetben, hisz ahogy korábban arról elmélkedett, amennyiben nem jönnek uniós pénzek, nincs sok értelme az ország EU-tagságának.

Ezután az MSZP elnöke felszólította a szavazókat, az EP-választáson támogassák az általa EU-pártiként aposztrofált pártokat, melyek alatt természetesen elsősorban az MSZP-Párbeszéd szövetséget értette.

Ennek kapcsán elmondta, már csak párat kell aludni, és kész lesz az Európai Parlamenti választásokra az egyetlen közös EP-lista, ami alatt szavai alapján az MSZP-Párbeszéd közös listáját értette, melyről egyébként már korábban tudhattunk. Arról egyelőre nincs hír, csatlakoznak-e további pártok ehhez a listához, korábbi értesülések alapján azonban a párt nyitott erre a megoldásra.

Beszélt a párt Haza, Szeretet, Európa című EP-programjáról is, melyben többek között a franciák által támogatott, azonban a németek részéről gazdasági érdekeik fényében érthető módon elutasított európai minimálbér, valamint nyugdíj, szociális lakhatási program, valamint klíma- és környezetvédelmi program szerepel – utóbbi arca Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa.

A sajtótájékoztató hangsúlyos része volt, hogy a párt országos aláírásgyűjtésbe kezd a párt uniós tagsága mellett.

Noha azt Tóth is elismerte, hogy egyelőre nincs napirenden az ország kilépése vagy kizárása, korábban azt se tartották valószínűnek, hogy elfogadják a Sargentini-jelentést, vagy hogy az EP-választások előtt felfüggesztik a Fidesz Európai Néppárt tagságát.

Miközben ezek elemzők szerint az EP-ben többségben lévő EPP érdekeivel ellentétes döntések voltak, mégis láthattuk, mindkettőt meghozta az EP – ugyanakkor napjainkban, mikor szinte a csapból is a Brexit folyik, valószínűleg kampánytémának sem utolsó.

A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük Facebook oldalunkon, a videót az alább lehet végignézni:

Címlapkép: Mérce