Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Könnyen kijátszhatja a Fidesz a Néppárt feltételeit

Ez a cikk több mint 5 éves.

Közelebbről nézve egyáltalán nem olyan fenyegető Manfred Weber,  az Európai Néppárt csúcsjelöltjének „hármas ultimátuma” a Fidesznek – ezt fejti ki bővebben a magyar kormányzó párt és az Európai Néppárt konfliktusának részleteire rálátó forrásokra hivatkozva a 444.

A portál összefoglalója szerint majdnem mindegyik, az EPP elnöke által szabott feltétel sokkal könnyebben kijátszható, mint ahogyan az első látásra tűnik. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Bild című német napilapnak adott interjújában Weber azt mondta, ahhoz, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradhasson, Orbán Viktornak három feltételt kell teljesítenie:

  • azonnal és végérvényesen állítsa le a Brüsszel elleni kampányt
  • kérjen bocsánatot a Néppárt tagpártjaitól
  • biztosítsa a CEU megmaradását Budapesten

Az első feltételt, azaz a plakátok eltávolítását a magyar kormány már biztosan teljesíteni fogja azzal, hogy március 15-ig leszedik őket, ráadásul még csak Frans Timmermans sem kerül Jean-Claude Juncker helyére rajtuk, hanem a családvédelmi akcióterv népszerűsítése veszi át a negatív hirdetések helyét. A444 információi szerint Weber eleve magyar sugallatra mondta be ezt a feltételét, miután két hete Orbán azzal küldte Berlinbe tárgyalni két követét – Balog Zoltánt és Gulyás Gergelyt – hogy ajánlják fel a plakátok leszedését.

A bocsánatkérés a 444 háttérinformációi szerint abból  – a kormánypárti sajtóban külső szemmel is jól látható – kommunikációs kettősségből kerekedhet ki, hogy a Fidesz  a nyugat felé eljátssza, hogy a pártot az értelmiségi holdudvara, a baráti publicisták nyomják a szélsőjobboldal felé, de Orbán közben mérsékelt fellépést mutat.

Egyedül a harmadik feltétel, a CEU ügye az, amely kételyeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy gond nélkül el tudná simítani a Fidesz a konfliktusát a Néppárttal. A 444 úgy tudja, ebben a kérdésben valószínűleg nem működne a Fidesz újabb kommunikációs trükkje, azaz, hogy „a CEU úgy ment el, hogy maradt” (csak a magyar diplomát adó képzések, alig néhány szak a kurzusok közül marad Budapesten), ennél egyértelműbben kérné számon Weber a CEU ügyét. Ebben a kérdésben azonban az időhúzás mentheti meg a Fideszt, amihez persze az is kell, hogy a Néppárt tagszervezetei jóindulatúan félrenézzenek a 20-ai küldöttgyűlésen.

A 444 forrásai szerint a feltételek teljesülésének kommunikációja szinte fontosabb, mint azok valós tartalma.

Így pedig sokkal elképzelhetőbb, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát, minthogy valóban kizárnák, a kizárás pedig inkább csak akkor történhet meg, ha Orbán Viktor kifejezetten kéri. A felfüggesztést az EP-választás után, az új frakció megalakulásakor felül lehetne vizsgálni, amikor már látszik, hogy mennyire van rászorulva a néppárt a fideszes képviselőkre, illetve a fideszesek is látják, mekkora esély van egy új szélsőjobbos csoport létrehozására.

A 444 úgy tudja, a helyzet múlt hét szerdán kezdett megoldódni, amikor telefonon beszélt egymással Orbán és Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke. Ekkor jelölték ki a konfliktus elsimításának irányát, és hogy Webernek kell fellépni az ügyben a nyilvánosság előtt.

Mint ismert, ezen a héten Budapestre utazik Manfred Weber, hogy az elmúlt héten a Fidesz helyzetéről egyeztessen, illetve állítása szerint azért, hogy megértesse Orbánnal, „jelenleg éppen kifelé vezet az útja a Néppártból”. Maga Weber korábban a plakátot eltávolításának hírére már úgy reagált, „ez egy jó kezdet” a feltételei teljesítésében.

Címlapkép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs