Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor válaszolt a Magyar Nemzetnek: „csigavér, higgadtság!”

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Időkből áttranszformálódott kormánylap, a Magyar Nemzet hosszú vezércikkben kéri a Fideszt, lépjen ki az Európai Néppártból, és kössön új szövetségeket. Frissítés: Gulyás Gergely a kormányinfón válaszolt a Magyar Nemzet vezércikkére: „a Fidesz a Néppárt tagja, és a Néppárt tagja akar marad”, majd Orbán Viktor is megszólalt:

„csigavér, higgadtság!”

„Nincs mire várni tovább – pontosabban fogalmazva: tilos tovább várni! Így, és csak így lehet élére állni a bevándorlás elleni harcnak, megvédeni a nemzetek Európáját és benne Magyarországot. A magyar miniszterelnöknek muszáj lesz e harc élére állnia. Ez következik mindabból, amit eddig képviselt.” – írja a Magyar Nemzetben saját magának a Fidesz.

Ezután a cikk hosszan fejtegeti, hogy a néppárt liberálissá, bevándorláspártivá vált, és pártjai nem képviselnek nemzeti és keresztény érdekeket.

Frissítés: Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, a Fidesz a néppártban marad, nincs napirenden a kilépés, nem tárgyalnának szélsőjobboldali pártokkal egy új frakció alakításáról. Gulyás szerint a Néppárt tagjait több téma köti össze, mint ami elválasztja. A Fidesz kereszténydemokrata értékeket vall szerinte, és ezeknek az értékeknek a képviseletére a Néppártban van lehetőség. Orbán Viktor pedig az MTI-nek nyilatkozott a témában:

„Az európai parlamenti választás közeledtével érthető a kampányláz, a türelmetlenség és az izgalom fokozódása, de ami most kell, az csigavér, higgadtság” – reagált Orbán Viktor miniszterelnök az MTI megkeresésére azokra a sajtóhírekre, melyek szerint a néppárti tagság helyet új, európai bevándorlást ellenző szövetséget kellene létrehoznia a Fidesznek.

Gulyás Gergely a kormányinfón egyébként azt is elmondta, lekerülnek a Brüsszel-ellenes plakátok és a helyükre a családvédelmi akciótervről szóló plakátok érkeznek (erről itt írtunk részletesebben).

Mint ismert, eddig 13 párt 9 országból kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, amelynek európai csúcsjelöltje, a korábban Fidesz által is támogatott Manfred Weber három kérést fogalmazott meg a Fidesz felé, amelyek nem teljesülése esetén támogatja a párt kizárását. Bocsánatkérés a Juncker-plakátokért, azok lecserélése, és a CEU maradásának biztosítása. A Fidesz különböző megszólalói tegnap világossá tették, hogy a kormányfő nem kér bocsánatot, ma pedig a Magyar Nemzet vezércikke üzeni, lépjen ki bátran a Fidesz.

A Fidesz néppárti kizárása nagyjából a német CDU-CSU frakció és a lengyel Polgári Platform szavazatain múlik a néppártban. Könnyen lehet, hogy a Fideszben nem várják meg a döntést, és maguk lépnek ki.

Tegnap a Politico már megszellőztette, az olasz kormánypártot és a francia ellenzéki Nemzeti Frontot tömörítő EU-s pártszövetséggel tárgyal a Fidesz, sőt, lehetséges, hogy a lengyel Jog és Igazságosság is csatlakozna egy ilyen frakcióhoz, amely könnyen előfordulhat, hogy akár a harmadik legerősebb erő is lehet Európában.

Mindenesetre – bár rövidtávon egy ilyen szövetség alakítása akár szavazatokat is hozhat Orbánnak az EP választáson, sőt nagyot lendíthet a frakció összes pártján Európa-szerte – hosszú távon a néppárt befolyásos támogatásának elvesztése kellemetlen perceket szerezhet még Orbánnak és a Fidesznek.

Persze semmi se dőlt el, ez a fajta retorikai átállás szolgálhatja a tárgyalási pozíció erősítését is a néppárt jövő hétvégén esedékes kongresszusa előtt.