Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rohamtempóban nő a szupergazdagok száma a világban

Ez a cikk több mint 5 éves.

A portfolio.hu közölte a Knight Frank elemzését, amelyből kiderül, hogy a következő öt évben mintegy 43 ezer ember fog csatlakozni a 30 millió dollárnál nagyobb vagyonúak klubjához világszerte.

A 22 százalékos növekedéshez az elemzők szerint többek között Ázsia gazdasági teljesítménye járul hozzá jelentősen. A gazdagok száma sorrendben Indiában, a Fülöp-szigeteken, valamint Kínában fog jelentősen bővülni (39%, 38%, illetve 35%).

A jelentésben szó esik arról is, hogy teljesen függetlenül a Brexit kimenetelétől, London marad idén is a világ vagyonközpontja, itt él a ugyanis a világ legtöbb dollármilliomosa.

Hazánkban a valódi elitet 1000-1500 ember alkotja, de ők is folyamatos, szinte szédítő mértékben gazdagodnak. Ezt állapította meg a Blochamps Capital tőkepiaci elemzőcég privát, exkluzív banki megtakarításokról szóló jelentése, ahogy arról a Mérce is beszámolt. A magyar privátbanki számlákon a megtakarítások az elmúlt 9 hónapban, tehát 2018 harmadik negyedévéig ugyanis 463 milliárd forintnyi összeggel gyarapodtak, ez pedig a 2017 végén regisztrált 4141 milliárdos vagyonhoz képest több mint 10 százalékos emelkedés.

Amint azt az elemzők a Napi.hu beszámolója szerint megjegyzik, ez a bővülés „szerényebb mértékben bővül”, mint általában a nemzetközi elité, azonban az 1989 utáni, privatizációs időszak gazdagodási, bővülési mértékét már minden bizonnyal megelőzte a mostani magyarországi vagyonosodás.

Az adatokat konkrétan olyan privát banki, alapkezelői megtakarítások számainak elemzésével kapták a Blochampsnál, amelyek használatát a megtakarítási belépési küszöb miatt nagyjából csak a magyar társadalom legfelső 10 százaléka engedheti meg magának.

Világszinten a három leggazdagabb ember a Knight Frank elemzése szerint Jeff Bezos (Amazon), Bill Gates (Microsoft), valamint Warren Buffett (Berkshire Hathaway). Az ő vagyonuk akkora, mint az Egyesült Államok lakossága alsó 50 százalékának összvagyona.

Forrás: portfolio.hu