Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kínai követség előtt tiltakozott az ellenzék Tibet megszállása ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kínai követség előtt tartott ma közös sajtótájékoztatót Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, valamint Cseh Katalin, a Momentum Európai Parlamenti választási listavezetője, Tibet elnyomása ellen tiltakozva –

hatvan éve űzte el Tibetből a Dalai Lámát a megszálló Kína.

Az eseményen részt vett tudósítónk, Facebook oldalunkon élőben közvetítettük, a videót az alább lehet megnézni:

A rendezvényen Szél Bernadett elmondta, a magyar kormány szemet huny a tibeti nép elnyomása felett, miközben Tibet „szabadságszerető népe” elképesztő elnyomásban részesül a megszálló Kínai Népköztársaság részéről.

Szél emlékeztetett, a megszállt Tibetben kényszersterilizációnak vetik alá a lakosok jelentős részét és akár a nyolcadik hónapban is abortálnak terhességeket, a lámákat kényszer-átnevelőtáborba küldik, valamint több, mint hatezer kolostort leromboltak és a tibeti nép körében hatalmas a szenvedés.

A politikus kifejtette,

„számos világi kormány megvásárolt kormányként egy szót sem szól.”

Ezután párhuzamot vonva Magyarország szovjet megszállásával elmondta, nekünk magyarokként számos tapasztalatunk van az elnyomással kapcsolatban, így fel kell szólalnunk ellene – a kínai kormány pedig véleménye szerint egy modern diktatúra, mely a huszonegyedik századi eszközök mellett hagyományos kínzástól sem riad vissza.

A belgrádi vasútra utalva kifejtette, Kína infrastrukturális beruházásokkal, hitelekkel vásárolja meg a kormányokat.

Ezután tetemre hívta a Fideszt: míg a párt ellenzékben kiállt Tibet mellett, most ugyanők elnyomják a Tibet mellett kiállókat, valamint mint mondta,

„a kínai kommunistáknak elég pénzük van, hogy megvásárolják a gerinctelen vezetőket”.

Ezután elmondta, az elnyomás a 21 században folyamatosan az életünk része, Magyarországon is, majd felszólította a kormányt, hogy emeljen szót a Tibetben található állapotok ellen.

Cseh Katalin azt üzente a kormánynak, hogy mikor jó kapcsolatokra igyekszik a Kínai Népköztársasággal, ne áldozza fel az emberi jogokat, hozzátéve, a Fidesz kormányra kerülve az összes elvét, az összes morálját maga mögött hagyta, többek között Orbán a Tienanmen téren koszorúzott.

Ebből is látszik szerinte, hogy Orbán kétszínű, csak ellenzékben törődött Tibettel.

A kínai kormány megfosztotta jogaitól a tibeti népet, ez pedig Orbánt nem zavarja, mikor Kínával üzletel – vagy más diktatúrákkal, például a kazah vagy orosz vezetőkkel. Elmondta,

„azért vagyunk itt, mert mi a Momentum mozgalomban elutasítjuk, hogy a gazdasági érdekek miatt szemet hunyjunk az elnyomás fölött”

– hozzátéve, hogy a Momentum kiáll a kisebbségek jogaiért és az elnyomás ellen.

Az Európai Néppárt és Orbán csörtéjére utalva elmondta, véleménye szerint a Fidesz a szélsőjobbra sodródik, maga mögött hagyta a régi szövetségeseket, és hamarosan a populista barátaival ülhet egy frakcióban.

Tordai Bence emlékeztetett: minden jóérzésű ember Tibet mellett áll, azonban Kína eszközei korlátlanok. Ő is elmondta, hogy míg Orbánék korábban kiálltak Tibet mellett, most a kínai narratívát szajkózzák, emellett felidézte, annak idején mikor a Dalai Láma Magyarországon járt, a magyar politikai elitből kizárólag Szabó Tímea és Jávor Benedek találkoztak vele.

Kifejtette, az EU egyes tagállamai gyengék Kínával szemben, Orbán pedig hiába harsogja hogy az erőt képviseli, egy „tál lencséért eladta magát”.

Mint mondta, Erős európára van szükségünk, ezért jávorhoz és csehhez hasonló EP képviselők kellenek Magyarországnak továbbá inspirálónak tartja, hogy Tibet erőszakmentesen, de erőteljesen fellép Kína ellen.

A politikusok az esemény végén egy a tibeti lobogó színeiben pompázó „FREE TIBET” feliratot fújtak festékszóróval – az egyébként elkordonozott – kínai nagykövetség előtti járdaszakaszra.

Címlapkép: Mérce fotó