Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Oroszországban betiltják a hamis híreket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az MTI számol be róla, hogy az orosz parlament alsóháza megszavazott két törvénytervezet, amellyel megrendszabályoznák a tömegkommunikációs platformokat. Az intézkedések már csak a felsőház jóváhagyására és az elnöki szignóra várnak, hogy hatályba lépjenek.

Az egyik törvénytervezet megtiltaná a társadalmi szempontból jelentőséggel bíró információk elferdítését és annak terjesztését, ha a hamis információ életre, egészségre vagy tulajdonra irányuló veszélyt hordoz magában, vagy ha aláássa a társadalmi rendet és biztonságot.

A másik jogszabály pedig blokkolná az interneten azokat az anyagokat, amelyek megsértik az emberi méltóságot vagy a társadalmi erkölcsöt, valamint nyilvánvaló tiszteletlenséget fejeznek ki az orosz társadalommal, állammal, hivatalos állami jelképekkel, alkotmánnyal és hatalmi intézményekkel szemben.

Ha valakit társadalmi szempontból jelentős hamis hír gyártásán, vagy terjesztésén kapnak, akkor magánszemély esetében 30 ezertől 100 ezer rubelig, tisztségviselők esetében 60 ezertől 200 ezer rubelig, jogi személyek esetében pedig 200 ezertől 500 ezer rubelig terjedő bírsággal sújthatják (1 rubel jelenleg 4,2 forintot ér). A hatóságok a készüléket is lefoglalhatják, amelyről a hamis információkat terjesztették.

Ha a „fake news” az életvédelmi, közlekedési, szociális, kommunikációs, energetikai, ipari vagy hitelintézmények működését zavarja meg, a büntetés 100 ezertől 1 millió rubelig terjedhet. Ha az álhírterjesztés halált, sérülést vagy anyagi kárt okoz, vagy ha a társadalmi rendet, a biztonságot és az infrastruktúrát veszélyezteti, a bírság 1,5 millió rubelig terjedhet.

A hatalom intézményeinek megsértéséért először 30-tól 100 ezer rubelig terjedő bírságot, másodszor 100-tól 200 ezer rubelig terjedő büntetést vagy 15 napi elzárást szabhat majd ki a bíróság. A jogsértés ára harmadszorra elérheti a 300 ezer rubelt.

Az MTI tudósításában végül elmondják azt is, hogy a parlamenti vitában elhangzott bírálatok hatására a törvénytervezetekbe belefoglalták az internetes médiumok és a magánszemélyek „tévedéshez való jogát” is.

Persze nem sok kétségünk lehet afelől, hogy a törvénytervezetek inkább szolgálják az orosz politikai és gazdasági vezetés hatalmi érdekeit, mintsem a társadalom egészét. Hiszen pont az orosz állam az, amely hozzá köthető szervezeteken keresztül álhírekkel árasztja el a nyilvánosságot a világ különböző pontjain, és vezet be egyre több olyan intézkedést, amely egyre kevésbé összeegyeztethető az emberi méltósággal és a szabadságjogokkal.

Legutóbb például arról számolhattunk be, hogy Oroszországban 50 ezer rubel bírságra, elzárásra és közmunkára is ítélhetők azok a tüntetésszervezők, akiknek a demonstrációján kiskorúak is megjelennek.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd