Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Túl sok fiatal tüntetett a rendszer ellen, Putyin betiltatta a 18 év alattiak bevonását a demonstrációkba

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a törvényt, ami megtiltja a be nem jelentett tüntetések szervezőinek, hogy fiatalkorúakat „vonjanak be” a demonstrációkba.

A törvényt az után nyújtották be, hogy Alekszej Navalnij, a legnépszerűbb orosz ellenzéki politikus több anti-korrupciós tüntetést is szervezett az országban, amelyeken több tízezer ember vett részt, köztük rengeteg fiatal is.

A tüntetések közel fele nem volt bejelentve, vagy különböző okok (például hirtelen helyszínváltoztatás) miatt szabálysértő volt, aminek a legtöbb esetben az volt az oka, hogy az önkormányzat és a rendőrség különböző adminisztratív eszközökkel próbálta ellehetetleníteni a demonstrációkat. A tavaly június 12-i, állami ünnepre szervezett tüntetés előtt például az önkormányzat nem volt hajlandó együttműködni a szervezők által felkért technikusokkal, így a demonstrációt színpad, hangosítás és kivetítők nélkül kellett volna megtartaniuk, ezért döntöttek a helyszínváltoztatás mellett.

A törvény értelmében mától a tüntetések szervezői 50 000 rubel bírságra, 15 nap elzárásra, vagy közmunkára ítélhetőek, ha fiatalkorú embereket is felfedeznek a hatóságok az adott demonstráción.

A hivatalos indoklás szerint a jogszabály azért született, hogy távol tartsa a fiatalkorúakat a „populistáktól” és a politikai haszonlesőktől, sokkal valószínűbb azonban, hogy a törvényhozás mögött a putyini rendszer ellen demonstrálók megfélemlítése, a szervezők és a tüntetések ellehetetlenítése állhat.

(svoboda.org)

Címlapkép: Twitter